Nalewki świąteczne - DOMOWE PRZEPISY
Opublikowany przez:
monika.g
Czas świętowania z pewnością umilą nam aromatyczne i rozgrzewające nalewki świąteczne, które oprócz wspaniałego smaku mają wiele innych zastosowań. Sprawdzą się idealnie w chłodne, zimowe wieczory, a ich aromat i smak pomarańczy, żurawiny, goździków i cynamonu wprowadzi wszystkich w atmosferę świąt.
Pyszne, a do tego szybkie i proste do wykonania nalewki świąteczne o zimowych smakach i aromatach rozgrzeją całą rodzinę podczas świąt. Oprócz swoich walorów smakowych mają również właściwości lecznicze, łagodzą przeziębienie, usprawniają trawienie, co w czasie objadania się świątecznymi pysznościami jest niezwykle istotne. Można je dodawać również do herbaty lub ciast.
(Pixabay.com @ Nalewki świąteczne)
Nalewki świąteczne - DOMOWE PRZEPISY
Nalewka z suszonych owoców i orzechów
Składniki:
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g suszonych moreli
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g rodzynek
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g suszonych daktyli
- 5 goździków
- 2 laski cynamonu
- 2 pomarańcze
- 200 g cukru
- 800 ml wódki
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Słoik wyparz i układaj w nim warstwowo bakalie i pokrojoną pomarańczę (wcześniej wyparzoną).
- Na patelni podpraż goździki i cynamon - dorzuć o słoika.
- Cukier rozpuść w wódce (można podgrzać trochę wódki i w niej rozpuścić cukier).
- Zalej owoce wódką i odstaw do zaciemnionego miejsca na 4-6 tygodni.
Nalewka pomarańczowo - kawowa
Składniki:
- 8 pomarańczy, z grubą skórą, wyszorowanych i sparzonych
- mała filiżanka całych ziaren kawy
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wody
- 0,5 kg cukru
- 1 laska cynamonu
- 1 laska wanilii
Wykonanie KROK PO KROKU:
- W każdej pomarańczy zrób symetryczne dziurki ostrą, cieniutką końcówką noża. Do każdej wepchnij ziarenko kawy.
- Wodę zagotuj i rozpuść w niej cukier. Do wystudzonej wody z cukrem wlej spirytus.
- Pomarańcze ułóż ciasno w dużym słoju, pomiędzy włóż laski wanilii i zalej do pełna wodą z cukrem i spirytusem.
- Odstaw w ciemne miejsce na kilka tygodni.
Nalewka cytrynowa
Składniki:
- 10 średnich cytryn, ekologicznych, niewoskowanych
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wody
- 0,5 kg cukru
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Zagotuj wodę, rozpuść cukier i ostudz. Dolej spirytus.
- Cytryny sparz wrzątkiem. Obieraczką do warzyw zetnij cienką skórkę ze wszystkich cytryn, bez gorzkiego albedo. Usuń pozostałość białej skórki i obierz dokładnie, aż pozostanie sam miąższ.
- Umieść ciasno cytryny w dużym słoju i zalej spirytusowym syropem.
- Odstaw na minimum dwa tygodnie, maksymalnie na miesiąc. Po tym czasie przecedz i odstaw w ciemne miejsce.
Nalewki świąteczne - więcej przepisów>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Najnowsze komentarze
-
E. Staszewska
2016.01.27 08:48
Słyszałam ostatnio o dereniówce... ktoś wie, co to jest i jak to się robi?
-
annawianna
2015.12.07 23:07
Mam ochotę zrobić nalewkę kawowo pomarańczową :) Moją ulubioną choć tradycyjną jest nalewka z czarnej porzeczki którą robię każdego roku a od czasu do czasu lubię skosztować nalewki z płatków dziekiej róży która pacnie rewelacyjnie.
-
Sonia
2015.11.25 18:22
Lubię nalewki domowej roboty, choć sama robię malutko...