Jedną z najsmaczniejszych wydają się placki ziemniaczane, obecne na polskich stołach od wielu wieków. W dzisiejszych czasach ich przyrządzanie stało się szybsze i prostsze niż kiedykolwiek wcześniej. Jak się robi placki ziemniaczane? Zaraz podzielimy się z Wami tym pysznym sekretem… Ciasto...
Dynia obecnie kojarzy nam się coraz bardziej z lampionami na Halloween, które robi się wydrążając dużą, pękatą dynię, wycinając w niej straszne oczy i zęby i umieszczając w środku świecę. Jest to jednak roślina o dużo szerszym zastosowaniu przede wszystkim...
Krzewy aronii są w Polsce coraz chętniej uprawiane w sadach ze względu na to, że nie mają specjalnych wymagań glebowych. Owoce aronii na surowo mają słodko-cierpki smak, dlatego lepiej smakują...
Rozszerzanie diety dziecka - kiedy zacząć Specjaliści zgodnie potwierdzają, że dziecko do 6 miesiąca życia powinno być odżywiane wyłącznie mlekiem - matki lub odpowiednio skomponowaną mieszanką mleka modyfikowanego. Gdy maluch skończy pół roku, można rozpocząć stopniowe...
W czasie kwarantanny i akcji #zostańwdomu ograniczamy do minimum wychodzenie z domu. W związku z tym zrobiliśmy spore zapasy. W naszych spiżarniach pojawiło się dużo makaronów, ryżu oraz kasz. Teraz...
Jesień to oprócz zmiennej aury i pierwszych chłodów, czas nagminnie popękanych ust. Szczególnie u dzieci. Zanim wyrobią sobie nawyk pamiętania o nie oblizywaniu warg na wietrze, zabezpieczmy je wręczając skuteczny, samodzielnie zrobiony, ekologiczny balsam do ust. Przelany w dyskretny pojemniczek...
W upalne, letnie dni jest nam gorąco, duszno, pocimy się. To zupełnie normalne, ponieważ dzięki poceniu i głębszym oddechom chłodzimy organizm. Jednak z potem tracimy wodę, a także niezwykle cenne minerały – jak sód czy potas. Dlatego powinniśmy więcej pić, bo gdy żar leje się z nieba, łatwo możemy...
Półki sklepowe uginają się pod ciężarem kosmetyków, ale każda zadbana kobieta wie, że nie ma to jak domowa receptura. Tym razem przyjrzymy się temu jak wybierać i stosować domowy peeling do twarzy i ciała. Domowy peeling do twarzy...
Syrop z pędów sosny to chyba jeden z najbardziej znanych naturalnych lekarstw jakie goszczą w polskich domach. Przede wszystkim dlatego, że ma dużą skuteczność i z nie jednej infekcji może nas wyciągnąć. Syrop z pędów...
Wystarczy dobre ciasto, ulubione składniki i pizza domowa gotowa. Dzieci uwielbiają pizzę nie tylko jeść, ale także przygotowywać. Poza mnóstwem frajdy, wspólne robienie domowej pizzy może zachęcić malucha do pomagania rodzicom w kuchni oraz tworzenia własnych dań. Czy...
Przygotowanie wegańskich potraw wymaga dużej znajomości zamienników oraz przypraw. Dzięki odpowiedniemu zastosowaniu tych składników, można wyczarować wegańską Wielkanoc nie tylko dla wegan. Naszą redakcję szczególnie zafascynowały przepisy na wegańskie jajka wielkanocne...
Szparagi, oprócz tego, że są przepyszne i atrakcyjnie wyglądają posiadają także walory zdrowotne. Dlatego zanim przejdziemy do sedna czyli odpowiedzi na pytanie - jak przyrządzić szparagi, warto przypomnieć sobie ich zalety i wartości. Dlaczego...
Przeciętny zdrowy i dietetyczny obiad ma średnio 400 kcal. Na obiadowym talerzu zazwyczaj nie może zabraknąć mięsa, węglowodanów w postaci makaronu, ryżu czy kartofli oraz surówki i sałatki. Skomponujmy zatem smaczne dania obiadowe i przyrządźmy je trzymając się dietetycznych...
Obiad na piątek W katolickich domach w piątki zachowuje się post, czyli wstrzemięźliwość od potraw mięsnych. Wtedy pojawia się problem czym w takim razie zastąpić mięso, które zwykle jest podstawowym składnikiem domowych obiadów. Jednak istnieje bardzo duży wybór potraw bezmięsnych (i nie...
Zależnie od tego ile masz czasu wybierz przepis na zdrowe przekąski dla dzieci, który będzie dla Ciebie wygodny. Uśmiech na twarzy...
Karp po żydowsku jest podawany na zimno, w słodkiej galarecie z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Danie to zawdzięcza swoją nazwę polskim żydom, którzy tradycyjnie przyrządzali w ten sposób różne ryby. Karpia można podawać w całości, w dzwonkach lub w...
Pyszne, a do tego szybkie i proste do wykonania nalewki świąteczne o zimowych smakach i aromatach rozgrzeją całą rodzinę podczas świąt. Oprócz swoich walorów smakowych mają również właściwości...
Z dyni możemy zrobić praktycznie wszystko: zupę, ciasto, babeczki, muffinki, a nawet hummus i dżem. Możemy ją smażyć, piec, miksować, wekować, marynować. Lekkostrawne...
Przede wszystkim na wstępie trzeba wyjaśnić, że istnieją dwa podobne do siebie (zwłaszcza z nazwy) gatunki tej rośliny, a mianowicie pigwa i pigwowiec....