Opublikowany przez: Kasia P. 2018-05-30 12:44:19
Autor zdjęcia/źródło: Krem ze szparagów, szparagi przepis @ Zaprojektowane przez Freepik
Krem ze szparagów jest źródłem prawdziwego zdrowotnego bogactwa. Dzieje się tak, ponieważ szparagi mają wiele właściwości odżywczych. Zacznijmy od tego, że są źródłem roślinnych steroli dzięki którym pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi i wzmacniają serce. Dzięki temu z kolei, że mają także właściwości moczopędne warto po nie sięgać w przypadku infekcji dróg moczowych oraz nerek. Szparagi mają także szerokie zastosowanie w różnych dietach, ponieważ mają bardzo mało kalorii. W wielu dietach oczyszczających zaleca się wręcz picie wody pozostałej po ugotowaniu szparagów. To także skarbnica beta-karotenu, który usprawnia pracę oczu i polepsza wzrok.
Na tym jednak nie koniec. Szparagi są źródłem kwasu foliowego, który jak wiadomo minimalizuje ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u dziecka. Wyobraź sobie, że dziesięć szparagów dziennie to aż połowa zapotrzebowania na kwas foliowy. Ponadto szparagi dostarczają mnóstwa witamin i składników mineralnych potrzebnych w czasie ciąży. Szparagi są też idealne dla mam karmiących, ponieważ w ten sposób mamy mogą uzupełniać niedobory wapnia tak ważnego dla rozwijającego się dziecka.
Kwas foliowy ze szparagów reguluje poziom histaminy we krwi, która to odpowiada za intensyfikację orgazmu. Ponadto szparagi zawierają fitoestrogenty odpowiadające za popęd płciowy. Zatem nie tylko dla zdrowia, lecz także z uwagi na przyjemności warto je uwzględnić w diecie swojego partnera.
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 4 łyżki masła
- 1 cebula, 1 ząbek czosnku
- 1 duży ziemniak
- 1,5 litra bulionu
- 2 garście listków bazylii
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 100 ml śmietanki kremówki
- 125 g sera camembert lub brie
- opcjonalnie: płatki migdałów lub starty parmezan
Krem ze szparagów całej rodzinie wyjdzie na zdrowie. Jak podoba Wam się nasz przepis? Wypróbowałyście go lub macie inny? Zapraszam do komentarzy pod artykułem i życzę smacznego!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.