(Przepisy na placki nie tylko z ziemniaków@pixabay.com)
Przygotuj kilka rodzajów dipów do placków. Świetną bazą do ich zrobienia będzie naturalny serek homogenizowany. Możesz do niego dodać posiekany czosnek lub szczypiorek. Smaczny też będzie dip paprykowy. Wymieszaj serek ze słodką papryką i szczyptą papryki ostrej. Dorzuć kawałek świeżej, żółtej lub czerwonej papryki pokrojonej w drobniutką kostkę. Kilka rodzajów dipów podanych do placków z pewnością urozmaicą poczęstunek i spodobają się gościom.
Placki z pieczarkami i kurczakiem
Składniki:
- 2 piersi kurze
- 25 dag pieczarek
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- łyżka wegety
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Piersi pokrój w drobną kostkę.
- Pieczarki obierz i pokrój w kostkę tej samej wielkości.
- Dodaj sos sojowy, mąkę i jajka.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Masę wykładaj łyżką na rozgrzany na patelni olej i smaż z obu stron.
- Placki podaj z dipem czosnkowym