Dania postne na piątek – przepisy na obiad
Opublikowany przez:
monika.g
2016-02-13 15:10:06
Autor zdjęcia/źródło:
pixabay.com @ Dania postne na piątek
W piątek często zastanawiasz się jaki obiad przygotować dla rodziny? Zachowujesz post, ale sądzisz, że obiad bez mięsa nie jest tak smaczny, przez co staje się trochę nudny? Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów na dania postne na piątek, a twoje postne potrawy nabiorą niezwykłego smaku.
Obiad na piątek
W katolickich domach w piątki zachowuje się post, czyli wstrzemięźliwość od potraw mięsnych. Wtedy pojawia się problem czym w takim razie zastąpić mięso, które zwykle jest podstawowym składnikiem domowych obiadów. Jednak istnieje bardzo duży wybór potraw bezmięsnych (i nie musi to być koniecznie ryba), z którego korzystają chociażby wegetarianie. Przecież oni nie jedzą mięsa zupełnie, a jednak żyją i cieszą się bardzo dobrym zdrowiem. Mięso w krokietach można przecież zastąpić brukselką i twarogiem, a kotlety zrobić z jajek zamiast wieprzowiny. Skorzystaj więc z kilku propozycji na dania postne na piątek, których z chęcią spróbuje także każdy wegetarianin.
Dania postne na piątek - przepisy
Krokiety z brukselki i twarogu w sosie słodko-kwaśnym
Składniki:
Krokiety:
- 700 g brukselki
- 3 ząbki czosnku
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 275 g twarogu półtłustego
- 1 łyżeczka kminku całego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- szczypta chilli
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
Dodatkowo:
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Sos:
- 1 duża biała cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta pieprzu cayenne
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Brukselkę gotować 15 min w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Następnie bardzo drobno pokroić lub pognieść tłuczkiem do ziemniaków.
- Dołożyć posiekany czosnek i twaróg - wymieszać. Wsypać kminek, paprykę w proszku i chilli.
- Do brukselki wbić jajka, wsypać mąkę pszenną - ponownie wymieszać. Z masy uformować 12 krokietów, które opanierować w bułce tartej.
- Krokiety smażyć na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
- Na sos w garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i miód - dusić 5 min. Całość oprószyć mąką kukurydzianą i chwilę zasmażyć.
- Do garnka powoli wlać bulion. Mieszając, zagotować. Wlać sok z cytryny, wsypać kurkumę i pieprz cayenne. Gotować chwilę, aż sos zgęstnieje. Podawać jako dodatek do krokietów.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Najnowsze komentarze
-
Stokrotka
2016.03.04 20:54
Krokiety z kiszoną, duszoną kapustą są pyszne.. często takie robię.
-
JoannaSK80
2016.02.19 14:16
Zrobiłam wczoraj tuńczyka z makaronem penne wg przepisu z artykułu :-). Pychotki :-). Tylko strasznie duża porcja mi wyszła i jeśli mąż się nie przyłączy będę chyba ze 4 dni jadła :-)
-
Sylwia Dolata 90
2016.02.18 13:12
Dosz także pycha ☺ placków ziemniaczany z dynia nie jadłam jeszcze ale spróbuję na pewno ☺