Dania postne na piątek – przepisy na obiad - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Dania postne na piątek – przepisy na obiad

Dania postne na piątek – przepisy na obiad

Autor zdjęcia/źródło: pixabay.com @ Dania postne na piątek

W piątek często zastanawiasz się jaki obiad przygotować dla rodziny? Zachowujesz post, ale sądzisz, że obiad bez mięsa nie jest tak smaczny, przez co staje się trochę nudny? Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów na dania postne na piątek, a twoje postne potrawy nabiorą niezwykłego smaku.

Obiad na piątek

W katolickich domach w piątki zachowuje się post, czyli wstrzemięźliwość od potraw mięsnych. Wtedy pojawia się problem czym w takim razie zastąpić mięso, które zwykle jest podstawowym składnikiem domowych obiadów. Jednak istnieje bardzo duży wybór potraw bezmięsnych (i nie musi to być koniecznie ryba), z którego korzystają chociażby wegetarianie. Przecież oni nie jedzą mięsa zupełnie, a jednak żyją i cieszą się bardzo dobrym zdrowiem. Mięso w krokietach można przecież zastąpić brukselką i twarogiem, a kotlety zrobić z jajek zamiast wieprzowiny. Skorzystaj więc z kilku propozycji na dania postne na piątek, których z chęcią spróbuje także każdy wegetarianin.

Dania postne na piątek - przepisy

Krokiety z brukselki i twarogu w sosie słodko-kwaśnym


Składniki:

Krokiety:

  • 700 g brukselki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 275 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżeczka kminku całego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • szczypta chilli
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku

Dodatkowo:

  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sos:

  • 1 duża biała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu cayenne

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Brukselkę gotować 15 min w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Następnie bardzo drobno pokroić lub pognieść tłuczkiem do ziemniaków.
  2. Dołożyć posiekany czosnek i twaróg - wymieszać. Wsypać kminek, paprykę w proszku i chilli.
  3. Do brukselki wbić jajka, wsypać mąkę pszenną - ponownie wymieszać. Z masy uformować 12 krokietów, które opanierować w bułce tartej.
  4. Krokiety smażyć na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
  5. Na sos w garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i miód - dusić 5 min. Całość oprószyć mąką kukurydzianą i chwilę zasmażyć.
  6. Do garnka powoli wlać bulion. Mieszając, zagotować. Wlać sok z cytryny, wsypać kurkumę i pieprz cayenne. Gotować chwilę, aż sos zgęstnieje. Podawać jako dodatek do krokietów.

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Krokiety z kiszoną, duszoną kapustą są pyszne.. często takie robię.
  • Awatar użytkownika JoannaSK80
    JoannaSK80Ikona zgłaszania komentarza
    Zrobiłam wczoraj tuńczyka z makaronem penne wg przepisu z artykułu :-). Pychotki :-). Tylko strasznie duża porcja mi wyszła i jeśli mąż się nie przyłączy będę chyba ze 4 dni jadła :-)
  • Awatar użytkownika Sylwia Dolata 90
    Sylwia Dolata 90Ikona zgłaszania komentarza
    Dosz także pycha ☺ placków ziemniaczany z dynia nie jadłam jeszcze ale spróbuję na pewno ☺