Placki ziemniaczano - dyniowe
Składniki:
- ok. 50 dag ziemniaków
- ok. 50 dag miąższu dyni
- 2 jaja
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- 1 duża cebula
- 3 łyżki pestek dyni
- olej roślinny do smażenia placków
- pomidorki i bazylia do dekoracji
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Umyj i obierz ziemniaki. Umyj i obierz z twardej skóry miąższ dyni.
- Ziemniaki i cebulę zetrzyj na drobnej tarce na placki, zaś dynię w łezkę. Starte warzywa połącz razem z jajem i mąką. Dopraw solą i pieprzem - wymieszaj dokładnie.
- Rozgrzej olej na patelni. Smaż niewielkie placuszki na oleju na złoty kolor. Przed przewróceniem placków posyp je pestkami dyni.
- Układaj placki na ręcznikach papierowych by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podawaj placki udekorowane plasterkami pomidora i listkami bazylii.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Zdrowe przepisy na obiad dla dzieci – TOP 4>>
Coś na obiad – PYSZNE PRZEPISY!>>
Dieta w ciąży – jadłospis dzienny>>