Tuńczyk z makaronem penne
Składniki:
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 puszki tuńczyka
- cebula
- czosnek
- makaron penne
- brokuł
- 2 papryki
- oliwa z oliwek
- masło
- koncentrat pomidorowy
- parmezan
- przyprawy: papryka ostra, słodka, bazylia, zioła prowansalskie
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Posiekaj cebulę i czosnek, paprykę pokrój w kostkę. W garnku rozpuść 2 łyżki oliwy i masła, dodaj cebulę i podsmaż ją. Dodaj paprykę, sól i duś pod przykryciem.
- Gdy papryka zmięknie dodaj brokuł i dalej duś, podlej wodą i dodaj pieprz.
- Odcedź tuńczyka i dodaj do reszty wraz z nim wrzuć czosnek. Przypraw papryką słodką i ostrą, bazylią oraz ziołami prowansalskimi. Dodaj pomidory i wszystko wymieszaj.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, w międzyczasie ugotuj makaron.
- Gotowe danie posyp parmezanem.