Występowanie: Produkty pochodzenia zwierzęcego: chude mięso, wątróbka, ryby, tuńczyk, łosoś. Produkty pochodzenia roślinnego: drożdże, orzechy ziemne i migdały,...
Występowanie: Produkty pochodzenia zwierzęcego: żółtko jajka, wątroba i podroby, kawior, ryby. Produkty pochodzenia roślinnego: kalafior, kapusta, szpinak, pomidory,...
Występowanie:produkty pochodzenia zwierzęcego: wieprzowina, polędwica, wątroba wieprzowa.produkty pochodzenia roślinnego: drożdże, pestki słonecznika, groch - suche...
Występowanie: Produkty pochodzenia zwierzęcego : wątroba wieprzowa, łosoś, pstrąg , makrela, małże, wołowina, jajko. Produkty pochodzenia roślinnego: drożdże, migdały,...
Występowanie: Produkty pochodzenia zwierzęcego: wątróbka, pstrąg, śledź, makrela, mięso kurczaka, krab, dziczyznaProdukty pochodzenia roślinnego: drożdże,...
Witamina D produkowana jest samoistnie przez nasz organizm pod wpływem słońca. Jednak że względu na naszą szerokość geograficzną, nasz organizm nie może wyprodukowac jej zbyt dużo. Dlatego też należy zadbac o właściwą dietę. Funkcje: - odpowiada za...
Witamina K do organizmu dostarczana jest głównie z zewnątrz w pożywieniu. Ale to nie wszystko. Dodatkowo jest również syntetyzowana przez florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym. Noworodkom podaje się głównie dlatego, że ich przewód pokarmowy...
Występowanie:Pordukty pochodzenia zwierzęcego: mleko, masło, żółtko jaj, tran, wątroba. Produkty pochodzenia roślinnego: występuje w postaci beta-karotenu,który...
Potocznie witamina K odpowiedzialna za krzepliwość krwi, objawem niedoboru są krwotoki, słaba krzepliwość krwi, problemy z gojeniem się ran,zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwór. W Polsce zalecane jest podawanie wit. K noworodkom od 8 doby życia do 3 m-ca, ale dorośli...
Suplementy diety to produkty, które mają w swoim składzie substancje odżywcze i ma na celu uzupełnienie diety w minerały, witaminy bądź inne składniki służące poprawie naszego zdrowia, urody, samopoczucia i profilaktyce chorób. Suplementy diety nie są traktowane jak leki i nie mogą...
Celiakia – schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierną odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych...
Prawidłowy poziom kwasu foliowego i żelaza w organizmie jest niezwykle ważny zwłaszcza dla przyszłych matek i ich nienarodzonych dzieci. Zgromadzone jeszcze przed ciążą w odpowiedniej ilości żelazo i kwas foliowy zapewnią dziecku prawidłowy rozwój już od chwili poczęcia. Żelazo nie jest jednak...
Co to jest tran Tran to ciekły tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Mianem tranu określane są również ciekłe tłuszcze pozyskiwane...
Wiele noworodków wydaje się mieć krzywe nóżki, z regóły nóżki prostują się gdy dziecko zaczyna chodzić, jeśli u ponad 2-letniego dziecka zauważymy wyraźne łukowate wycięcie może to wskazywać na zaburzenia mineralizacij kości, do jakich należy krzywica ( uwarunkowana zwykle...
Zarówno dzieci jak i rodzice powinni dbać o swoje serce, aby im służyło jak najdłużej. Naukowcy robią wiele badań w tej dziedzinie.Wybrałam kilka ciekawych sposobów, które pomogą żyć zdrowiej.1. Właściwe odżywianie. Wiadomo, ze ważne...