Przyczyny nykturii Podczas snu objętość wytwarzanego moczu jest mniejsza niż w ciągu dnia. Jest on również bardziej zagęszczony. Pozwala to większości osób przespać spokojnie noc, bez wizyty w toalecie. Przyczyny nykturii dzielą się na dwie duże grupy. Pierwsza dotyczy zbyt...
Jednak kaszel kaszlowi nierówny, dlatego warto wiedzieć, skąd się wziął, co możemy z niego wyczytać, a przede wszystkim mieć świadomość, jakie mogą być jego konsekwencje. Poniższy tekst pomoże wam zaznajomić się z kaszlem na tyle, by móc odpowiednio nań reagować. Chcąc zdefiniować kaszel najprostszymi...
Zajady na ustach wywołują drożdże, grzyby lub bakterie. Pojawiają się w kącikach ust, gdyż jest to dla nich idealne środowisko ze względu na ciepło i wilgoć. Często są mylone z opryszczką jednak bardzo się od niej różnią, gdyż opryszczkę wywołuje jeden specyficzny wirus,...
Otyłość to nie tylko defekt kosmetyczny, niedogodność związana z kupowaniem większych rozmiarów ubrań czy też przyczyna większego obciążenia układu ruchu (kolan). Otyłość, w szczególności brzuszna, to przede wszystkim choroba...
Kiedy kaszlemy? Każdy z nas wokół strun głosowych, w tchawicy czy w oskrzelach ma receptory zwane receptorami kaszlowymi. To właśnie podrażnienie tych ośrodków powoduje odruch kaszlu. Podrażniony receptor daje sygnał...
- Cukrzyca jest to złożona choroba, na którą składa się bardzo wiele czynników – powiedziała nam prof. Elżbieta Bandurska-Stankiewicz, diabetolog z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Olsztynie. – Na rozwój tej choroby wpływ mają m. in. nadwaga, silne stresy, złe odżywianie, jak również uwarunkowania...
Wiedza mężczyzn na temat czynników wpływających na jakość ich nasienia jest dość niska. Nie uświadamiają sobie oni jak dużym zagrożeniem dla męskiej płodności jest stres. Nie zdają sobie również sprawy z destrukcyjnego wpływu używek na płodność mężczyzny, takich jak alkohol...
Domowe sposoby na przeziębienie – podstawowe zasady walki z chorobą Aby jak najszybciej powrócić do zdrowia, ważne jest trzymanie się kilku zasad, które pozwolą na regenerację organizmu. Co prawda ich przestrzeganie nie sprawi, że po około 3-4 dniach po chorobie nie pozostanie...
Zachorowalność na nowotwory z roku na rok rośnie. Na całym Świecie na raka umiera około 8 mln osób rocznie. W Polsce liczba zgonów szacowana jest na około 100 tysięcy rocznie, z czego około 94 tysiące umiera z powodu przerzutów. Wiele osób zastanawia się więc, czy rak żywi się cukrem? Jak...
Niekorzystnie wpływają na organizm człowieka, w tym na narząd wzroku, co nieczęsto bierzemy pod uwagę. Im bogatszy chemiczny skład artykułów spożywczych, tym większe prawdopodobieństwo, że nie są one zdrowe. Sprawdź, jakie dodatki do żywności powinny wzbudzić Twoją czujność i jakich związków...
Orzech włoski (Juglans regia) to drzewo z rodziny orzechowatych, pochodzące z Azji i uprawiane w wielu krajach europejskich, a także w Turcji, Iranie, Chinach i Japonii.Orzech jest drzewem długowiecznym, jednopiennym, o rozłożystej koronie, osiągającym wysokość ponad 30 metrów....
Na początku 2019 roku pojawił się raport NFZ „Cukier, otyłość – konsekwencje”. Wynika z niego, że w Polsce w latach 2008-2017 gwałtownie wzrosła ilość spożywanego cukru, a co za tym idzie, osób borykających się z wynikającymi z tego problemów.
Współcześnie mierzymy się ze swoistym paradoksem – pomimo popularyzacji zagadnień z dziedziny dietetyki, rosnącego dostępu do rzetelnych materiałów edukacyjnych czy usług dietetycznych – niestety nie udaje się wyeliminować problemów żywieniowych młodych osób, a wręcz schorzenia dietozależne...
SIBO to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego. Jest to choroba, w przebiegu której w jelicie cienkim dochodzi do nagromadzenia dużej ilości bakterii pochodzących zarówno z jelita cienkiego, jak też grubego. W konsekwencji u pacjenta pojawiają się problemy trawienne oraz zaburzenia wchłaniania...
Skąd się bierze ból? Ból gardła jest objawem stanu zapalnego jaki szaleje w naszych drogach oddechowych. Błona śluzowa w tym miejscu jest czerwona, rozpulchniona i reaguje bodźcem bólowym. Ciężko nawet otworzyć usta by nie poczuć dotkliwego ukłucia....
Żółć produkowana jest w wątrobie, skąd przewodami żółciowymi transportowana jest do woreczka żółciowego. Jest on magazynem, z którego czerpana jest żółć wtedy, gdy jest potrzebna. Zgromadzona w woreczku...
Jak duże znaczenie ma dieta dla hipoglikemii reaktywnej i gdzie szukać pomocy w planowaniu posiłków? Tego dowiesz się z poniższego artykułu. Zapraszamy do lektury! Hipoglikemia reaktywna – objawy Osoby cierpiące na hipoglikemię reaktywną obserwują u siebie...
Pewnie część z Was od razu pomyślała, że to zdecydowanie przesada? Ciasteczko albo batonik od czasu do czasu, to przecież nie taka katastrofa żywieniowa, nieprawdaż? To zależy, jak starannie...
Jesteś mamą albo tatą? Pracujesz i wychowujesz dziecko? Na dbanie o siebie zazwyczaj brakuje Ci już siły i czasu. Dopóki czujemyz się dobrze nie myślisz o regularnych „przeglądach” stanu zdrowia. Dlaczego więc lepiej traktujemy samochody niż siebie? To proste – bez potwierdzenia...
O czym może świadczyć ból brzucha? Bóle brzucha i ich przyczyny Powtarzające się bóle brzucha i skurcze mogą świadczyć o przewlekłej chorobie układu pokarmowego. Najczęściej jednak przyczyną dolegliwości bólowych jest zła dieta mocno obciążająca jelita i wątrobę. Za jedną...