Celiakia – schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierną odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych...
Potocznie witamina K odpowiedzialna za krzepliwość krwi, objawem niedoboru są krwotoki, słaba krzepliwość krwi, problemy z gojeniem się ran,zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwór. W Polsce zalecane jest podawanie wit. K noworodkom od 8 doby życia do 3 m-ca, ale dorośli...
Występowanie: Produkty pochodzenia zwierzęcego: żółtko jajka, wątroba i podroby, kawior, ryby. Produkty pochodzenia roślinnego: kalafior, kapusta, szpinak, pomidory,...
Występowanie: Produkty pochodzenia zwierzęcego: chude mięso, wątróbka, ryby, tuńczyk, łosoś. Produkty pochodzenia roślinnego: drożdże, orzechy ziemne i migdały,...
Występowanie: Produkty pochodzenia zwierzęcego : wątroba wieprzowa, łosoś, pstrąg , makrela, małże, wołowina, jajko. Produkty pochodzenia roślinnego: drożdże, migdały,...
Występowanie:produkty pochodzenia zwierzęcego: wieprzowina, polędwica, wątroba wieprzowa.produkty pochodzenia roślinnego: drożdże, pestki słonecznika, groch - suche...
Indeks Glikemiczny ( IG) – jest to średni procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu, zawierającego 50 gram przyswajalnych węglowodanów. Jako podstawę skali (100%) przyjęto wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu 50 g czystej glukozy. Indeks...
Biotyna uznawana za witaminę bardzo ważna w jadłospisie dzieci, pomaga w wykorzystaniu przez organizm niezbędnych kwasów tluszczowych oraz wplywa na zdrowy wygląd skóry, włosów. Objawami niedoboru mogą być problemy ze skórą (wysuszenie), slabe śiwiejące...