Na zimę schudnę, na wiosnę schudnę, a do lata to zdążę na pewno. –...
Jesteśmy ciekawi jak mijają Wam te pierwsze jesienne dni. Odrabianie lekcji, prace plastyczne, zabawy w liściach, skakanie w kaloszach po...
Propagowanie zdrowego stylu życia i kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych całej rodziny oraz zmiana sposobu żywienia w placówkach przedszkolnych...
Marchewka zamiast batonika! Batony i chipsy to...
Już jest! Zagościła na straganach fasolka szparagowa. Przepisy jakie proponujemy to najlepsze i sprawdzone receptury naszych wiernych czytelniczek, które zawsze zaskakują nas swoimi pomysłami....
Zupę z botwinki przygotowuje się wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały. Wówczas liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu.
Ziemniaki będą jeszcze smaczniejsze, jeżeli tuż przed gotowaniem zalejemy je wrzącą wodą. Natomiast stare i zwiędłe ziemniaki staną się jędrniejsze, jeżeli namoczymy je przez pół godziny w zimnej wodzie. A młode ziemniaki, włożone do zimniej...
Mija lato, a wszyscy wiemy, że w porze urlopów i wypadów poza miasto trudno regularnie i w przemyślany sposób się odżywiać. Grille, frytki ze smażoną rybką i inne letnie atrakcje – ciężko przy tym liczyć kalorie, a nie zawsze jest to z...
Gotowanie z dziećmi Czy gotujecie wspólnie ze swoimi maluchami? W jakim stopniu pozwalać im sie zblizać do kuchni i w jakim wieku? Moja córcia właśnie ma faze na pomaganie w kuchni (miala już kilka, ale ta jest najpoważniejsdza;)) i wymyśla pieczenie babeczek i inne...
Inni jadają na mieście, jednak codzienne odwiedzanie restauracji lub jedzenie w nich samotności nie dla wszystkich jest dobrym sposobem na codzienny obiad. Dla zabieganych, którzy wolą jeść wartościowe i odpowiednio przygotowane posiłki...
1. Ser i serwatka Przestudzone mleko przelej na sito i poczekaj, aż odcieknie serwatka. Twarożek przełóż na bawełnianą serwetkę, odciśnij. Serwatki nie wylewaj - dodaj ją np. do koktajlu. 2. Biała kiełbasa Zanim ją ugotujesz, nakłuj...
Barbara O’Neal była najpierw zapaloną czytelniczką (jako dziecko), potem autorką...
Znalezienie odpowiedniej restauracji, do której może wybrać się cała rodzina, nawet ze swoimi najmniejszymi pociechami, może być nie lada wyzwaniem. I nie mam tu na myśli nawet ceny, jakości czy smaku jedzenia – często...
Dobrze byłoby usiąść spokojnie w święta, napawać się rodzinną atmosferą. Dla pań jest to jednak zwykle czas gonitwy, wielu godzin spędzonych w kuchni, zmywania sterty naczyń, robienia porządków w całym domu, myśleniu o zajączku dla...
Dla każdego: zdrowo Odkąd zaszłam w ciążę zaczęłam jeść śniadania. Wcześniej nie miałam na to czasu i najzwyczajniej ochoty, głód przychodził dopiero około południa. Jednak teraz nie odżywiałam się już tylko dla siebie dlatego śniadania i regularne jedzenie mniejszych...
Gotowanie dla każdego z osobna Miałyście kiedyś ten problem? Małe dziecko, mąż z ogromnym apetytem, Wy na diecie, babcia z wybredną wątrobą, córka wegetarianka i inne przypadki. Macie jakieś sposoby? Kompromisy, gotowanie jednej zupy w trzech garnkach czy może przestawienie całej rodziny na...
Krótka charakterystyka różnych gatunków mięs. Kupując wołowinę, jagnięcinę, wieprzowinę, czy koninę powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na wygląd mięsa. Dobra wołowina musi być jędrna w dotyku i jasnoczerwonego koloru. Im kolor...
Dom już wysprzątany, okna pomyte, świeże firanki zawieszone... Pamiętam święta wielkanocne w domu...Mama krzątała się wszędzie, pachniało babką wielkanocną, ja z siostrą zazwyczaj w sobotę malowałyśmy jajka.
Tanie gotowanie - czyli jakie potrawy z młodych warzyw i nie tylko? Nie mam kompletnie ostatnio pomysłów na tanie i smaczne gotowanie a pojawiło się sporo młodych warzyw i nie tylko. Chciałabym bardzo poznać Wasze pomysłu...
Sernik gotowany, pieczony czy na zimno? Który rodzaj sernika jest najlepszy? Jaki umiemy robić, a jaki wolimy kupić? Sernika gotowanego nie umiem robić. Sernika na zimno nie robiłam od lat. Kupujemy w proszku i mieszamy z mlekiem według przepisu. Pieczony czasem...