Opublikowany przez: ULA 2013-10-15 11:14:18
Ziemniaki będą jeszcze smaczniejsze, jeżeli tuż przed gotowaniem zalejemy je wrzącą wodą. Natomiast stare i zwiędłe ziemniaki staną się jędrniejsze, jeżeli namoczymy je przez pół godziny w zimnej wodzie. A młode ziemniaki, włożone do zimniej wody, będą się łatwiej obierać.
Wiosną, przechowywane w piwnicy ziemniaki wypuszczają pędy, które są szkodliwe dla zdrowia. Należy wówczas dokładnie poodrywać pędy, przed gotowaniem grubo obrać ziemniaki i wykroić tzw. oczka czyli miejsca po pędach.
Najlepiej jednak już jesienią zapobiec kiełkowaniu pędów. Można to zrobić wkładając do skrzynki z ziemniakami kilkanaście kasztanów. Stare ziemniaki będą smaczniejsze, jeżeli do ich gotowania dodamy trochę mleka. Aby woda, w której gotujemy ziemniaki nie kipiała warto dodać do niej łyżkę oleju.
Gotując ziemniaki w mundurkach można dodać do wody sporo soli, wówczas łupiny nie popękają, a przelane po ugotowaniu zimną wodą łatwiej się będą obierać. Pieczone ziemniaki, pokrojone w plasterki staną się chrupiące, jeżeli przed położeniem na blaszkę lub patelnię posypiemy je mąką. Smak ziemniaków można urozmaicić dodając do nich podczas gotowania ząbek czosnku lub suszony koper. Natomiast, aby ciasto na placki ziemniaczane nie ściemniało, należy dodać do niego małą utartą marchewkę. Walory smakowe placków podkreśli starta i dodana do masy cebula.
Frytki usmażą się szybciej i będą smaczne, jeżeli przed smażeniem zanurzymy je na chwilę we wrzącej wodzie, a następnie położymy na papierowym ręczniku, aby wyschły. Czy tłuszcz jest odpowiednio nagrzany możemy sprawdzić zanurzając w nim drewnianą łyżkę. Jeżeli wokół niej powstają bąbelki możemy wkładać już frytki.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.