Autor zdjęcia/źródło:
Komosa ryżowa RPZEPISY DLA DZIECI @ pixabay.com
Dzieci ciężko jest zachęcić do zjedzenia czegoś zdrowego. Warto jednak próbować, bo nowe smaki mogą okazać się nie tylko odżywcze, ale również bardzo smaczne. Taka jest właśnie komosa ryżowa. Przepisy dla dzieci zadziwią maluchy, a tobie sprawią wiele przyjemności z ich przyrządzania i próbowania.
Komosa ryżowa (quinoa) przypomina zboże, ponieważ wytwarza nasiona zawierające skrobię, ale jednak zbożem nie jest, dlatego zalicza się ją do grupy tzw. pseudozbóż. Ma brunatne, żółte lub białe nasiona. Pochodzi z Ameryki Południowej, głównie terenów Peru, dlatego zwana jest również ryżem peruwiańskim.
Quinoa to bogactwo białka, aminokwasów i błonnika oraz witamin i minerałów takich jak żelazo, wapń, magnez fosfor. Zawiera tak dużo białka i kwasów tłuszczowych, że z powodzeniem można nią zastępować mięso i przyrządzać odżywcze dania wegetariańskie. Zawiera także saponiny, które działają przeciwalergicznie, antyseptycznie, zwalczają drobnoustroje i pozytywnie wpływają na układ immunologiczny. To działanie szczególnie ważne jest w przypadku dzieci, których układ odpornościowy dopiero się kształtuje i potrzebuje wsparcia w walce z zarazkami. Dodatkowo nie zawiera glutenu mogą ją więc ze smakiem zajadać również maluchy uczulone na ten składnik lub chorujące na celiakię.
Komosa ryżowa - Sposób przygotowania
Komosę należy kilkakrotnie wypłukać ze względu na zawartość saponin na ich łusce, które w przypadku zbyt dużego spożycia mogą działać przeczyszczająco. Do garnka wsyp 1 szklankę ziaren i zalej 2 szklankami wody. Gdy potrzebujesz większą ilość ziaren odpowiednio zwiększ proporcje. Gotuj w osolonej wodzie minimum 15 min.
Komosa ryżowa PRZEPISY DLA DZIECI
Brzoskwiniowa komosa ryżowa – przepis dla dzieci
Składniki:
- 60 g szklanki surowych nasion quinoa
- 200 ml woda
- olej lub oliwa do ugotowania quinoa
- 1 brzoskwinia lub inny miękki owoc
- 1 laska wanilii
- opcjonalnie: 1-2 łyżki jogurtu greckiego lub 2 łyżki mleka roślinnego
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ugotuj quinoa zgodnie z metodą opisaną powyżej. Rozetnij laskę wanilii wzdłuż i wyskrob z niej środek. Brzoskwinię pokrój na kawałki.
- Quinoa, wanilię, brzoskwinię oraz dodatkowo mleko lub jogurt wrzuć do miski i zetrzej na jednolitą masę.
Komosa ryżowa – przepis dla dzieci – kotlety z warzywami
Składniki:
- 100 g komosy ryżowej
- 375 ml wody
- 2 łyżki świeżo zmielonego lnu
- 3-4 łyżki posiekanych liści szpinaku
- 3 łyżki startych batatów lub marchewki
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól morska i pieprz biały do smaku
- zmielony słonecznik do panierowania – opcjonalnie
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ugotuj komosę. Odcedź i odstaw do przestygnięcia.
- Batata zetrzyj na grubych oczkach.
- Szpinak umyj i drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę lub masło i podsmaż drobno pokrojoną cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Dodaj batata i szpinak, całość mieszaj i lekko podsmaż, aż warzywa staną się miękkie.
- Do jeszcze ciepłej komosy dodaj usmażone warzywa, zmielone siemię lniane, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj tworząc zwartą masę i formuj małe kotleciki. Kotlety możesz usmażyć lub upiec w piekarniku.
- Kotlety podajemy najlepiej na ciepło z dodatkiem warzyw.
Komosa ryżowa – przepis dla dzieci na słodki deser
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Komosę gotuj tak jak w przepisie powyżej z tym, że dodaj do gotowania laskę wanilii. Gotuj na małym ogniu 25 minut.
- Wyjmij wanilię, przekrój wzdłuż, wyjmij ziarenka i dodaj je do ugotowanej komosy. Do masy dołóż pół jabłka, banana i miód, doprawi cynamonem, wlej mleko i całość zmiksuj na gładki pudding.
- Resztę jabłka pokrój na plastry, każdy obtocz w miodzie i podsmaż lekko na patelni.
- Pudding przełóż do szklanek lub miseczek, ozdób ciepłymi kawałkami jabłka, migdałami i rodzynkami.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: