Opublikowany przez: dagmaruffka 2013-04-23 17:49:08
1. Ser i serwatka
Przestudzone mleko przelej na sito i poczekaj, aż odcieknie serwatka. Twarożek przełóż na bawełnianą serwetkę, odciśnij. Serwatki nie wylewaj - dodaj ją np. do koktajlu.
2. Biała kiełbasa
Zanim ją ugotujesz, nakłuj ją widelcem. Wypływający tłuszcz nie uszkodzi osłonki i kiełbasa będzie bez pęknięć.
3. Pyszny kisiel domowej roboty
Zamiast zrobić kisiel z torebki przygotuj domowy smakołyk. Weź 10 dowolnych owoców, zalej 2 szklankami wody i dodaj 2 łyżki cukru. Zagotuj. W 1/2 szklanki wody rozrób łyżkę mąki ziemniaczanej. Wlej do owoców, zamieszaj i zagotuj. Smacznego !
Wiosna w kuchni |
4. Budyń babuni
1.5 szklanki mleka zagotuj z 2 łyżkami cukru pudru i 1 opakowaniem cukru waniliowego. W tym czasie 1/2 szklanki mleka wymieszaj z 1 łyżeczką mąki pszennej, 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej i 1 żółtkiem. Cienkim strumieniem wle do gotującego mleka. Mieszając zagotuj. Smacznego !
5. Pasty do kanapek - tak dla urozmaicenia posiłków
Zdrowe i lekkie pasty najczęściej robimy z twarożku. Wymieszaj 3litry niepasteryzowanego mleka i 1/2 szklanki słodkiej śmietany. Gdy mleko zsiądzie podgrzej je na małym ogniu. Na gęste sito przełóż grudki sera oddzielające się od serwatki. Gdy serwatka zostanie odsączona, możemy już jeść twarożek.
6. Pasta podana na ciepło
Masz kilkudniowy twarożek? Nie wyrzucaj go ! Przesmaż go na maśle ze szczyptą sody. Przypraw do smaku solą i suszonym kminkiem. Najlepiej smakuje od razu po zrobieniu.
Jod - pierwiastek życia |
Frajda i przygoda. Uwielbiam to. |
|
40,0% |
Nie wymyślam. Mam kilka znanych przepisów, które, co jakiś czas przyrządzam. |
|
46,7% |
Zło konieczne. |
|
13,3% |
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.