Białko pochodzące z produktów mlecznych stanowi cenne źródło tego najlepiej przyswajalnego i wartościowego dla naszego organizmu. Nie warto więc rezygnować ze spożywania produktów mlecznych, jeśli nie ma ku temu wyraźnych medycznych wskazań – jak na przykład alergie lub nietolerancje pokarmowe. Produkty...
Coraz więcej osób zmaga się z nadwagą, a Światowa Organizacja Zdrowia mówi nawet o epidemii otyłości, która stała się chorobą cywilizacyjną naszych czasów. Zapytaliśmy więc panią dietetyk Anetę Strelau czy sytuacja naprawdę jest aż tak dramatyczna?
Statystyki pokazują że na choroby tarczycy kobiety cierpią cztery razy częściej niż mężczyźni. Nie jest to w żaden sposób związane z trybem życia i nie ma recepty jak dbać o tarczycę. Nie mają tu też znaczenia wyjazdy nad morze czy zjadane ryby. O tym, czy zachorujesz, decyduje splot okoliczności....
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
Częste przyczyny anemii to niedobór żelaza lub złe przyswajanie tego pierwiastka. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania krwinek czerwonych, a dokładniej: zawartego w nich czerwonego barwnika – hemoglobiny. Niski poziom żelaza we krwi powoduje zmniejszenie liczby krwinek czerwonych krwi...
Każda kobieta, która jest wegetarianką i planuje powiększenie rodziny z pewnością zadaje sobie pytanie - czy moja dieta w żaden sposób...
Czy wiesz ile gram i ile porcji owocowo-warzywnych powinno się spożywać w ciągu dnia[i]? Czy wiesz ile wartości odżywczych ma jedno jabłko, a ile szklanka soku jabłkowego? Czy wiesz jak w prosty sposób dostarczyć...
Przeziębienie czy grypa? Na początku, najważniejsze...
Zbilansowana dietaPowrót do formy na wiosnę możemy rozpocząć od całkowitej zmiany w naszym odżywianiu, jeżeli do tej pory jedliśmy w pośpiechu i tak naprawdę nie...
Czy próchnicy da się uniknąć? Lek. stom. Danuta Borczyk: Prawie każdy z nas ma lub miał ubytki spowodowane próchnicą, czyli potocznie po prostu dziury...
Czym są przeciwutleniacze? Każdy żywy organizm, zarówno roślinny jak i zwierzęcy, potrzebuje do życia tlenu. Bez niego niemożliwe jest uwalnianie energii zawartej w pokarmie, która jest niezbędna, do zachodzących w organizmie procesów życiowych....
Pietruszka zwyczajna osiąga wysokość do około 50 cm, ma pierzaste listki, w ładnym, połyskującym, zielonym kolorze (jaśniejsze i mniejsze niż u selera). Kwitnie kwiatami drobnymi, zielonożółtymi i zebranymi w baldach złożony z 10 do 20 szypułek. Owocami są jajowate rozłupnie, brunatnozielonkawej...
- Cukrzyca jest to złożona choroba, na którą składa się bardzo wiele czynników – powiedziała nam prof. Elżbieta Bandurska-Stankiewicz, diabetolog z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Olsztynie. – Na rozwój tej choroby wpływ mają m. in. nadwaga, silne stresy, złe odżywianie, jak również uwarunkowania...
Familie.pl: Jak kobieta powinna się chronić, żeby nie złapać żadnej infekcji w czasie ciąży? Dariusz Kochanowicz: Przede wszystkim powinna unikać dużych skupisk ludzi, w których łatwo może się...
Choroba Hashimoto Czy wiecie na czym polega choroba Hashimoto i jakie są jej objawy? Na to i wiele innych pytań szukajcie...
Współcześnie mierzymy się ze swoistym paradoksem – pomimo popularyzacji zagadnień z dziedziny dietetyki, rosnącego dostępu do rzetelnych materiałów edukacyjnych czy usług dietetycznych – niestety nie udaje się wyeliminować problemów żywieniowych młodych osób, a wręcz schorzenia dietozależne...
Jakie są przyczyny AZS? Jest wiele czynników wpływających na rozwój AZS. Oczywiście jeżeli choroba występuje w najbliższej rodzinie, to znaczy jeden z rodziców choruje na AZS, to jest duże prawdopodobieństwo, że choroba zostanie przekazana dziecku, ponieważ...
Badanie glukozy – na czym polega i dlaczego należy je wykonywać? Siedzący tryb życia i niezdrowa dieta przyczyniają się do wzrostu liczby osób chorujących na cukrzycę typu 2. Jej rozwój może przez długi czas nie dawać żadnych niepokojących objawów, jednakże w przypadku...