Cytryna znana jest z wielu właściwości zdrowotnych jakie posiada. Przede wszystkim jest ona źródłem witaminy C, co wpływa na wzmocnienie układu immunologicznego. Witamina C ułatwia również wchłanianie się żelaza, co pozytywnie oddziałuje na układ krążenia i obniża poziom...
Cytrusy (Citrus L.) to rodzaj roślin z rodziny rutowatych. Zalicza się do nich około 20–25 gatunków występujących w Azji, w Australii i wyspach południowo-zachodniego Pacyfiku.Do najpopularniejszych przedstawicieli tego gatunku roślin należą:...
Olejki eteryczne stosowane są w aromaterapii nie tylko ze względu na ich przyjemny zapach, ale przede wszystkim z powodu ich właściwości leczniczych. Uzyskuje się je ze świeżych bądź suszonych...
Czym jest tran? Tran to ciekły tłuszcz otrzymywany z niektórych ryb lub ssaków morskich....
Bób - właściwości Bób jest bogatym źródłem kwasu foliowego cennego dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy zapobiega występowaniu wad rozwojowych płodu i wspomaga leczenie niedokrwistości. Bób wiąże kwasy żółciowe w jelicie...
Zupę z botwinki przygotowuje się wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały. Wówczas liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu.
Powrót do natury sprawił, że zaczęłyśmy doceniać zapomniane już naturalne i wszechstronne właściwości polskiego szarego mydła. Jest ono idealną alternatywą dla osób ceniących prosty, naturalny skład i różnorodne zastosowanie oraz produkty przyjazne środowisku i nie testowane...
Czystek to bardzo silnie działające zioło wzmacniające układ odpornościowy, a przy tym pozbawione wszelkich działań ubocznych. Herbatę z czystka mogą pić nawet dzieci już od 3 miesiąca życia....
Endywia charakteryzuje się niską wartością energetyczną, zalecana zatem jest do spożywania przez osoby zagrożone nadwagą i otyłością. Cechuje ją bogactwo składników odżywczych oraz biologicznie czynnych związków, takich jak laktony seskwiterpenowe – intybina....
Pyszne, a do tego szybkie i proste do wykonania nalewki świąteczne o zimowych smakach i aromatach rozgrzeją całą rodzinę podczas świąt. Oprócz swoich walorów smakowych mają również właściwości...
Przetwory to dobry pomysł na zróżnicowanie swojej diety w zimę, kiedy większość świeżych owoców i warzyw jest niedostępna, lub po prostu niesmaczna....
Owoce egzotyczne mają nie tylko nadzwyczajny, odmienny od znanych nam owoców, wygląd i kształt. Ich smak i konsystencja również są niezwykłe, dzięki czemu możemy z ich pomocą wzbogacić nasze...
Rzodkiewka stosowana jest w leczeniu chorób wątroby i dróg żółciowych. Ma bardzo korzystne działanie, gdyż nie tylko pobudza wydzielanie żółci, ale również niszczy w przewodzie pokarmowym niebezpieczne...
Utrwalona we wspomnieniach z dzieciństwa jako parzący chwast, powodujący swędzące bąble pokrzywa nie kojarzy nam się zbyt dobrze. Okazuje się jednak, że ma ona wiele właściwości leczniczych, które warto wykorzystać w domowym lecznictwie. Zawiera ona, witaminy C, K, B2 i B5, beta-karoten, histaminę,...
Pandemia koronawirusa sprawiła, że zapomnieliśmy o innych dolegliwościach i żyjemy jedynie w strachu przed tym jednym wirusem wywołującym chorobę COVID-19. Tymczasem o tej porze roku jesteśmy narażeni na ataki wielu innych wirusów i bakterii. Dodatkowo przymusowa kwarantanna,...
Okazuje się, że nie tylko pestka z awokado>> czy
Krzewy aronii są w Polsce coraz chętniej uprawiane w sadach ze względu na to, że nie mają specjalnych wymagań glebowych. Owoce aronii na surowo mają słodko-cierpki smak, dlatego lepiej smakują...
Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy, że można w łatwy i najważniejsze naturalny sposób wyprodukować kosmetyki we własnym domu. Nadmiar produktów kosmetycznych...
Olej z czarnuszki wytłaczany jest z ziaren czarnuszki siewnej uprawianej głównie w Iraku, Turcji i Egipcie. Jest ona uprawiana również na południu Polski. Najlepszy olej z czarnuszki to ten tłoczony na zimno, świeży, nierafinowany i niefiltrowany. Taki olej ma najwięcej...