Potrawy z rzodkiewek - PYSZNE I ZDROWE - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Potrawy z rzodkiewek - PYSZNE I ZDROWE

Rzodkiewka jest wyśmienitym źródłem witaminy C i potasu z tego względu poleca się ją zwłaszcza osobom z nadciśnieniem. Zawiera również dużo związków siarki, dlatego wzmacnia wypadające włosy i łamiące się paznokcie. Poleca się ją także na niestrawność i pobudzenie apetytu. Wypróbujcie nasze przepisy na potrawy z rzodkiewek.

Rzodkiewka stosowana jest w leczeniu chorób wątroby i dróg żółciowych. Ma bardzo korzystne działanie, gdyż nie tylko pobudza wydzielanie żółci, ale również niszczy w przewodzie pokarmowym niebezpieczne bakterie i wirusy, odkaża też drogi oddechowe i moczowe. Rzodkiewka pobudza łaknienie i trawienie, ma przy tym bardzo mało kalorii - zaledwie 16 kcal w 100 g. Wspomaga również pracę wątroby, a także działa żółciotwórczo i żółciopędnie. Z tego względu można ją stosować przy dolegliwościach wątrobowych, braku łaknienia i niestrawności. Wspaniałe właściwości tego warzywa możecie wykorzystać do przyrządzenia wspaniałych dań, a oto kilka inspiracji na potrawy z rzodkiewek.

Oto kilka naszych propozycji na pyszne potrawy z rzodkiewek:

 

(zdj. pixabay @ potrawy z rzodkiewek)

Sałatka z rzodkiewką, granatem i ricottą

Składniki, 2 porcje:
• mieszanka sałat (np. z roszponką)
• sok z cytryny, oliwa extra vergine, sól i pieprz
• mały pęczek rzodkiewek (6 sztuk)
• 125 g ricotty
• ziarenka wyłuskane z 1/3 owocu granata

Dressing tahini:
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 2 łyżki tahini
• 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
• 2 łyżki soku z cytryny


Przygotowanie:

Do miski wsyp mieszankę sałat, skrop oliwą, sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, wyłóż na talerze. Dodaj pokrojoną na plasterki rzodkiewkę. Na środku wyłóż ricottę, posyp ziarenkami granatu.

W miseczce wymieszaj składniki dressingu tahini i polej po sałatce. Jeśli sos jest za gęsty możesz rozrzedzić go sokiem z cytryny.

Sałatka ze szparagami i wędzonym łososiem

Składniki, 2 porcje:
• 2 garście sałaty roszponki
• 150 g łososia wędzonego
• 6 zielonych szparagów
• 6 rzodkiewek
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku wraz z cebulką
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sos:
• sos winegret

• 1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej
• 1 łyżeczka przyprawy chilli
Przygotuj sos winegret według przepisu, dodaj musztardę i chilli, na koniec wlej oliwę.



Wykonanie:

Odetnij twarde końce szparagom, obieraj skórkę do 2/3 wysokości szparaga, umyj, osusz i pokrój na 4 cm kawałki. Gotuj na parze, aż będą "al dente".

Na roszponce układaj szparagi, kawałki łososia, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę i szczypiorek wraz z cebulką. Posyp natką pietruszki i polej sosem.

Kanapka z awokado, jajkiem i rzodkiewką

Składniki, 2 porcje:
• 1 awokado
• 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
• 2 jajka ugotowane na twardo (najlepiej z miękkim środkiem)
• kilka rzodkiewek
• 2 łyżeczki musztardy francuskiej (wieloziarnistej)
• 2 łyżeczki oliwy extra vergine lub majonezu
• szczypiorek lub bazylia
• kromki pieczywa



Przygotowanie:
Awokado obierz, pokrój na ćwiartki, usuń pestkę. Pokrój na cienkie plasterki, skrop sokiem z cytryny lub limonki, dopraw solą i pieprzem, ułóż na pieczywie "na zakładkę" i rozsmaruj nożem jak masło. Ułóż plasterki jajka oraz rzodkiewki, dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą wymieszaną z musztardą francuską i posyp szczypiorkiem.

(zdj. pixabay @ potrawy z rzodkiewek)

Kanapka z wędzonym łososiem, rzodkiewką i kremem chrzanowym

Składniki:
• 1 bułeczka

• kawałek łososia na wagę (pieczony i wędzony)
• sałata
• 1 rzodkiewka

Krem chrzanowy:
zmieszane:
• 1/2 łyżki tartego chrzanu
• 1 płaska łyżka gęstej śmietany
• 1 płaska łyżka majonezu
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz


Wykonanie:
Bułeczkę przekrój wzdłuż na pół (można zgrillować lub nie), smaruj kremem chrzanowym, ułóż sałatę, cząstki łososia i plasterki rzodkiewki.

Pasta z domowego twarogu z chrzanem i z rzodkiewkami

Składniki:

30 dag domowego twarogu
2 łyżki chrzanu
pół pęczka rzodkiewek
ew. 1 - 2 łyżki jogurtu, kefiru lub śmietany
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

Wykonanie:
Rzodkiewki umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Twarożek i chrzan rozetrzyj widelcem na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsty dodaj śmietanę lub jogurt, uważaj żeby nie był zbyt rzadki. Zmieszaj go z rzodkiewkami i przypraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Sonia
    SoniaIkona zgłaszania komentarza
    Uwielbiam rzodkiewki w każdym wydaniu:) Hmm. Az mi wiosną zapachniało...
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Z twarożkiem i szczypiorkiem.. pycha!
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Rzodkieweczki są pyszne.. zwłaszcza takie wiosenne.. a jakie zdrowe, na włosy, paznokcie, cerę..