Opublikowany przez: Kasia P. 2014-07-16 07:56:16
Właściwości gruszki można wymieniać godzinami. To zdecydowanie cudowny owoc, choć stale niedoceniany, gdzieś spychany na ubocze, prze królewskie jabłko. Tymczasem to gruszka będzie nam dzisiaj królową w kuchni. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie w burzową pogodę. Jest doskonała na lato także dla dzieci, ponieważ doskonale nawadnia i przyśpiesza proces gojenia się wszystkich wakacyjnych zatarć i ranek.
Dżem z gruszek wyśmienicie nadaje się do letnich, lekkich naleśników, ryżu, czy placków albo tart. Dobrze zachowany, zimą przypomni nam słoneczne dni. Z kolei kompot z gruszek doskonale orzeźwi nas w trakcie letnich upałów i jest dobrym rozwiązaniem dla dzieci, które lubią słodkie napoje.
Dżem z gruszek
Składniki:
Wykonianie KROK PO KROKU:
Gruszki pokroić w drobna kostkę, skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem, dodać tarty imbir i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka godzin, aż puszczą sok. Smażyć do uzyskania ulubionej konsystencji dżemu. Przekładać do wyparzonych słoiczków, zamykać na spirytus i pasteryzować.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Stokrotka 2016.03.14 11:40
Posadziliśmy gruszę w ogrodzie choć na owoce pewnie trzeba poczekać..
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.