Z dyni możemy zrobić praktycznie wszystko: zupę, ciasto, babeczki, muffinki, a nawet hummus i dżem. Możemy ją smażyć, piec, miksować, wekować, marynować. Lekkostrawne...
Przede wszystkim na wstępie trzeba wyjaśnić, że istnieją dwa podobne do siebie (zwłaszcza z nazwy) gatunki tej rośliny, a mianowicie pigwa i pigwowiec....
Toksyny to trucizny organiczne wytwarzane przez drobnoustroje, rośliny i zwierzęta, ale mianem tym określa się również zanieczyszczenia chemiczne i przemysłowe.
Miód jest zdrowy. To już wiemy. Pamiętajmy, że właściwie przechowywany...
Kurkuma, to kłącze ostryżu przypominające swoim wyglądem imbir, a jego substancją bioaktywną, nadającą charakterystyczny żółty kolor jest kurkumina. Wyciąg z niej jest naturalnym środkiem o działaniu przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i przeciwwirusowym,...
Słabe parametry nasienia Coraz więcej par boryka się z niepłodnością. W Polsce liczba ta przekracza już 1,5 mln, a takich par w rzeczywistości jest dużo więcej niż w statystykach....
Początkowo gruszki rosły w umiarkowanej strefie Eurazji, ale sięgały tak daleko na północ jak jabłonie, ponieważ potrzebują więcej ciepła. Gruszki są najsmaczniejsze na przełomie lata i jesieni. Najlepiej kupować je we wrześniu i zjadać bez przetwarzania....
Objawy przeziębienia, takie jak kaszel, katar, ból głowy i gardła, wpływają nie tylko na Twoje ciało, ale również samopoczucie. To zupełnie naturalne, że gdy coś dolega Twojemu organizmowi, czujesz rozdrażnienie, ogólne rozbicie, osłabienie czy brak koncentracji. Dostępne w aptekach leki, np. przeciwbólowe...
Mini-inhalator Clip to doskonała opcja, kiedy chcesz skorzystać z dobrodziejstwa olejków eterycznych, a jesteś akurat w miejscu publicznym lub w pracy. Ten nowy produkt w formie ergonomicznie ukształtowanego klipsa, wykonanego z przyjaznego...
Jak słońce i morska woda wpływają na włosy? Słońce uszkadza strukturę włosów. Sprawia, że stają się bardziej łamliwe, suche a nawet jaśniejsze – co czasem nam się podoba, a niestety jest to świadectwo ich uszkodzeń. Gdy do tego - tuż przed wakacyjnym wyjazdem zdecydowaliśmy się na...
Najwcześniejsze wzmianki o używaniu zapachów pochodzą z czasów sumeryjskich, czyli sprzed 5000 lat. Oznacza to, że zanim człowiek zaczął produkować leki syntetyczne, wykorzystywał zbawienne ...
Przeziębienie czy grypa? Na początku, najważniejsze...
Melisa lekarska (Melissa officinalis) – to roślina pochodząca z wschodniej części Morza Śródziemnego, z powodzeniem uprawiana w wielu europejskich krajach, oraz w Azji, Afryce i obu Amerykach. Najlepiej rośnie w glebie wilgotnej, lekko kwaśnej do lekko zasadowej. Lubi stanowiska słoneczne,...
Idealne sałatki na grilla z sezonowych warzyw i owoców Niezbędnym elementem każdego grilla są różnego rodzaju sałatki, które urozmaicają posiłek na świeżym powietrzu. Wiosną i latem jak najczęściej należy sięgać po sezonowe warzywa i owoce, będące źródłem witamin oraz innych...
Choroba lokomocyjna przytrafia się większości dzieci. Najczęściej w czasie podroży samochodem i statkiem. Rzadziej w samolocie. Na szczęście z choroby lokomocyjnej dzieci wyrastają stosunkowo szybko. Najczęstszymi objawami choroby...
Makaron smakuje wszystkim, niezależnie od wieku, i można go połączyć z praktycznie każdym dodatkiem. To sprawia, że możemy go jeść na okrągło, cały rok, niezależnie od pogody za oknem i to w wielu wersjach – my proponujemy na zimno i na ciepło! Gwarantujemy, że za każdym razem będzie smakował tak...
Suplementacja witamin i składników mineralnych jest szalenie ważna już od pierwszych dni życia maluszka. Karmione mlekiem mamy, przez pierwszych 6 miesięcy życia niemowle otrzymuje wszystko, czego mu potrzeba do prawidłowego rozwoju. Po 6 miesiącach wprowadzamy rozszerzanie diety. Co z domowego zielnika...
Truskawki, banany, maliny, czereśnie tak można wymieniać w nieskończoność. Wiosna i lato obfitują w całe mnóstwo owocowych smaków, które są nie tylko pyszne i kusząco pachnące, ale też bardzo zdrowe. Tę właściwość owoców możesz wykorzystać zjadając je lub robiąc z nich...
Nie chodzi tu o przesłodzone syropy do kawy, ale o źródło witamin, energii i cennych właściwości prozdrowotnych jakim są przyprawy. Takie dodatki do kawy wzbogacą jej smak, nadadzą specyficzny aromat i rozgrzeją w chłodne, jesienne dni. Dodatkowo wspomogą odporność, krążenie...
Karp to taka ryba, której zgodnie z polską tradycją na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Najpopularniejszy jest karp królewski o małej ilości łusek. Przygotowujemy go na święta na różne sposoby: przyrządzamy go w galarecie, po żydowsku, warszawsku, w ciemnym sosie...