Opublikowany przez: Monika C. Źródło artykułu: Materiały prasowe Lubella 2019-10-25 12:33:49
Autor zdjęcia/źródło: Pyszne dania z makaronu, mat. prasowe partnera
Makaron smakuje wszystkim, niezależnie od wieku, i można go połączyć z praktycznie każdym dodatkiem. To sprawia, że możemy go jeść na okrągło, cały rok, niezależnie od pogody za oknem i to w wielu wersjach – my proponujemy na zimno i na ciepło! Gwarantujemy, że za każdym razem będzie smakował tak samo pysznie.
Po pierwsze makaron na ciepło przede wszystkim doskonale rozgrzewa, dodaje energii i nasyca – gdy za oknami coraz niższa temperatura, nic nie ociepli chłodnego wieczoru jak gorący makaron na talerzu. Po drugie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację – zależnie od naszych preferencji, możemy go połączyć z mięsnym sosem na obiad lub z lekkimi warzywami na kolację. Po trzecie można go zaserwować na mnóstwo różnych sposobów – ugotować go i podać z ulubionymi dodatkami, zapiec w piekarniku w formie zapiekanki czy wykorzystać jako dodatek do zupy. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia!
Makaron w wersji na zimno to idealne danie na każdą porę roku – sprawdzi się na talerzu zarówno zimą w formie warzywno-makaronowej sałatki, jak i latem z dodatkiem sezonowych owoców i twarogu. Drugą zaletą jest to, że taka potrawa może pełnić rolę przystawki, lunchu do pracy lub głównej przekąski na imprezie – tym samym nadaje się na wiele okazji i sprawdzi się w każdym towarzystwie. Kto przejdzie obojętnie obok miski z różnorodnymi składnikami przeplatanymi z makaronem? Na pewno będzie sporo dokładek! Jeśli jednak zdarzy się tak, że porcja sałatki z makaronem na zimno zostanie na później – to nic, bo wciąż będzie smakowała tak samo dobrze. I to jest z pewnością trzeci plus takiej potrawy.
Możliwości jest mnóstwo, zatem niech Światowy Dzień Makaronu będzie okazją do wypróbowania nowych połączeń smakowych – i na ciepło, i na zimno! Przygotujcie ulubione produkty, kilka rodzajów makaronów i połączcie je w pyszne dania. Być może nowo powstałe przysmaki wpiszą się na stałe do Waszego menu? Poniżej dwie podpowiedzi, co możecie ugotować z okazji Światowego Dnia Makaronu z makaronem Lubella.
Składniki:
Wykonanie:
1. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody.
2. Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek oraz pieczarki pokrojone w plasterki.
3. Kiedy pieczarki będą lekko podpieczone, wlać bulion, dodać szpinak i - często mieszając - smażyć, aż szpinak „zwiędnie”.
4. Doprawić sosem sojowym, szczyptą soli, pieprzu oraz gałką muszkatołową.
5. Przełożyć makaron, wlać wodę pozostałą z gotowania makaronu, wymieszać i smażyć, aż płyn się zagęści.
6. Przed podaniem posypać sezamem.
Makaron Lubella Spaghetti – to jeden z najbardziej popularnych kształtów makaronów. Jego uniwersalność sprawia, że nadaje się do wielu potraw. Powstał z wysokiej jakości pszenicy, a dzięki specjalnemu procesowi mielenia, jest odpowiednio twardy, a jednocześnie doskonale sprężysty. Po ugotowaniu nie skleja się, zachowując swój piękny kolor i naturalny zapach.
Składniki:
Wykonanie:
1. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzić.
2. Kawałki dyni doprawić szczyptą soli, pieprzu oraz listkami tymianku, skropić 1 łyżką oliwy i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
3. Piec przez 30 minut.
4. 10 minut przed końcem pieczenia do dyni dodać zwinięte plastry szynki.
5. Upieczoną dynię, pomidorki oraz awokado pokroić.
6. Wszystkie składniki wymieszać z makaronem.
7. Dwie łyżki oliwy, sok z cytryny oraz syrop klonowy połączyć i polać sałatkę.
8. Posypać prażonym słonecznikiem.
Makaron Lubella Świdry – za sprawą wysokiej jakości pszenicy i specjalnemu procesowi mielenia ma unikalny smak i właściwości: po ugotowaniu nie skleja się, ma odpowiednią twardość sprężystość.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.