Oprócz dania głównego i słodkich deserów przygotuj lekkie i smaczne przystawki. Na stole nie może zabraknąć sałatek i faszerowanych warzyw, z kolei wśród słodkości musi królować tort. Składniki przepisów podanych poniżej...
Obiad na piątek W katolickich domach w piątki zachowuje się post, czyli wstrzemięźliwość od potraw mięsnych. Wtedy pojawia się problem czym w takim razie zastąpić mięso, które zwykle jest podstawowym składnikiem domowych obiadów. Jednak istnieje bardzo duży wybór potraw bezmięsnych (i nie...
W świątecznej, bożonarodzeniowej atmosferze wszyscy starają się być dla siebie mili i serdeczni. Czasem jednak zdarzają się potknięcia, które choć drobne,...
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę. Organizm czerpie magnez z produktów, które spożywamy, ale coraz częściej dochodzi...
Przeciętne zapotrzebowanie kaloryczne kobiety wynosi około 1500 kalorii, zaś dziecku rozwijającemu się w brzuchu mamy wystarcza dodatkowe 300 kalorii. Na początku ciąży oczywiście to zapotrzebowanie będzie mniejsze, więc nie musisz jeść za dwoje. Ważne żeby posiłki były częste, ale w niedużych ilościach....
Lista spożywczych środków chemicznych jest długa. Można ją podzielić na 5 rodzajów chemicznych dodatków a są to: aromaty, barwniki, emulgatory, konserwanty i środki słodzące.
Co kraj to obyczaj Anglicy znani są z miłości do Cheddara, w...
Szybka, 3-dniowa dieta to dobry początek do zmiany sposobu odżywiania na zdrowszy. Przy dzieciach trudno trzymać się w ryzach, ale mały sukces szybkiej...
Dla rodziców są najważniejsze na świecie, dbają o nie i chcą, aby rosły zdrowo. Dzieci, bo o nich mowa, to oczko w głowie każdego rodzica. Nic dziwnego, że każdy chce, by ich pociecha była zdrowa i radosna. Dlatego też starannie dobierają...
Choroba ta wzięła nazwę od swojego odkrywcy – Hakaru Hashimoto. Był to japoński chirurg, który pracował w Berlinie...
Dieta oczyszczająca organizm z toksyn ma dobroczynny wpływ na ciało i ducha. Szybko przynosi lepsze samopoczucie i daje ciału uczucie lekkości za którym to tak tęsknimy...
Porcja smażonego karpia w panierce to 410 kcal, talerz zupy grzybowej – 140 kcal, a 100 gram...
Na drodze zdrowego odżywiania są różne przystanki: imieninowe odstępstwa, komercyjne menu w restauracji, zniechęcenie, czy też brak inspiracji... Poniższa tabela zawiera najczęściej używane...
Dodam słodzik zamiast cukru, trochę wody, czasem powietrza, czasem trochę „chemii” i już mam produkt „light”. Szybciej kupowany. Uważam, że teorię „light” wymyślili ekonomiści. Serek reklamowany jako „puszysty”...
W Polsce Wigilię obchodzimy od XVIII wieku. Przez kolejne lata jej forma ewaluowała. Wzbogacana była o kolejne potrawy. Tradycja nakazuje, aby było ich dwanaście, na pamiątkę dwunastu Apostołów.
Bazylia jest jednoroczną, miododajną rośliną, dorastającą do około 40 cm wysokości. Liście ma jasnozielone, a kwiatki drobne, białe lub jasnoróżowe zebrane w kłoski na końcach pędów. Cała roślina wydziela silny, aromatyczny zapach. Szczególnie...
Kaszki to często pierwsze produkty zbożowe jakie jedzą nasze dzieci i ważne jest aby wprowadzać je w odpowiedniej kolejności. Także warzywa i owoce trzeba dodawać stopniowo i lepiej zacząć od marchewki niż od jabłuszka bowiem dziecko jeśli najpierw...
Lubczyk ogrodowy, podobnie jak pietruszka należy do rodziny selerowatych. Pochodzi z Afganistanu i Iranu, ale uprawiany jest w wielu rejonach świata, również w Polsce. W uprawie dorasta do około 1,5 metra wysokości, kwitnie w czerwcu i lipcu, drobnymi, zebranymi w baldachy kwiatami. Liście...