Nierzadko stosowane w naszym pożywieniu ‘’E” to także barwniki, aromaty i regulatory kwasowości – w każdym razie produkty sztuczne, uzyskiwane w laboratoriach. Ich zastosowanie w produktach jest pod nadzorem, dlatego mogą pojawiać się na półkach w naszych sklepach. Jednak...
Nazywana zupą moczka tak właściwie bardziej przypomina danie, ponieważ jest gęsta i sycąca. Robi się ją z piernika, migdałów, bakalii i suszonych owoców. Wszystkie te składniki moczy się w piwie lub kompocie owocowym (stąd zapewne nazwa tego dania). Moczkę można robić...
Dynia obecnie kojarzy nam się coraz bardziej z lampionami na Halloween, które robi się wydrążając dużą, pękatą dynię, wycinając w niej straszne oczy i zęby i umieszczając w środku świecę. Jest to jednak roślina o dużo szerszym zastosowaniu przede wszystkim...
Tymianek pospolity (thymus vulgaris) - to niewysoka roślina należąca do rodziny wargowych. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, gdzie do dnia dzisiejszego rośnie w stanie dzikim. Uprawiana jest powszechnie w Europie i Ameryce Północnej.Kwitnie w maju i czerwcu...
Pomidor zwyczajny (Lycopersicon esculentum Mill.) – to roślina należąca do rodziny psiankowatych . Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej, a do Europy trafiła po odkryciu Ameryki przez znanego podróżnika i żeglarza – Krzysztofa Kolumba. Natomiast na polskich...
Zapraszamy do udziału w naszym cyklu familijnych spotkań dla przyszłych mam: „Przygoda z macierzyństwem”. Na spotkanie zapraszamy nie...
Tanie, smaczne i sprawdzone Są dania, które na polskich stołach zajmują bardzo ważne miejsce, zaś cenione są za smak i prostotę przygotowania. Takim prostym i niedrogim...
Kociołki żeliwne myśliwskie – co to za rozwiązanie? Żeliwny kociołek to bardzo głęboki garnek z dopasowaną pokrywką dokręcaną śrubami. Zastosowanie żeliwa – stopu węgla z żelazem – sprawia, że
Wersja podstawowa? Sól i pieprz. My dodajemy do niej jeszcze jeden artykuł, który potrafi odmienić smak potrawy o 180 stopni i – nierzadko – uratować cały obiad. Chodzi oczywiście o ketchup. Z ketchupów dostępnych na polskim rynku zdecydowanie wyróżnia się intensywnie pomidorowy ketchup Pudliszki....
Większość z nas zna jakiś przepis na chłodnik. Ma taki swój sprawdzony i ulubiony. Chłodnik z buraków, chłodnik ogórkowy i chłodnik z pomidorów - to największe klasyki. Chcemy Wam polecić trzy proste i szybkie przepisy na najbardziej znane chłodniki. Wszystkim trzymającym...
Poznawanie nowych smaków przez niemowlaka to dla niego bardzo ciekawe doświadczenie. Dziecko rozwija swoje zainteresowania kulinarne oraz rozszerza wiedzę na temat różnych potraw. Nowe smaki to nowe doznania, których maluch jest bardzo ciekawy. Pozwól mu więc odkrywać...
Oczywiście po to by zdać kolejny test przyszłej teściowej… :) Czy już pisałam Wam o tym, że w tym roku sama przygotowuję święta wielkanocne. Nie? No to teraz mogę podzielić się z Wami moim...
W listopadowym konkursie „Przepis miesiąca” zachęcamy do wykorzystania kończącego się sezonu na dynie. To pyszne i odżywcze warzywo jest bardzo zdrowe, dlatego warto skorzystać z niego, dopóki...
Jesteśmy ciekawi jak mijają Wam te pierwsze jesienne dni. Odrabianie lekcji, prace plastyczne, zabawy w liściach, skakanie w kaloszach po...
W żywieniu niemowląt rozgranicza się karmienie naturalne oraz karmienie sztuczne ( mlekiem modyfikowanym) , dlatego też schemat żywienia nie jest jednolity. Poniżej przedstawiam tabele żywienia z powyższym podziałem. Tabela 1....
Codzienne przygotowanie obiadu dla całej rodziny może być nie lada wyzwaniem. Wymyślanie menu, które spodoba się wszystkim, a do tego czasem z ograniczonym budżetem. Dlatego dobrze znać sposoby, które pomogą nam wyczarować całkiem nowe danie, zrobione na bazie tego, które już mamy. Na przykład...
Co mamy na talerzu? Warto to sprawdzić już teraz. Przypadkowe składniki, wzięte szybko ze sklepowej półki, to niekoniecznie przepis na zdrową kuchnię. Chcesz naprawdę wzmocnić swój organizm? W taki razie pożegnaj wyroby garmażeryjne,...
Świeże, miękkie bułeczki i pachnący chleb są pyszne i smaczne, gdy są świeże. Niestety szybko tę świeżość tracą i już na drugi czy trzeci dzień nie smakują tak apetycznie. Szkoda jednak wyrzucać do śmieci jedzenie, a zwłaszcza chleb. Zgodnie z filozofią zero waste zamiast...
Podczas organizacji prawdziwej polskiej wigilii zadbaj o to, aby w przygotowywanych przez Ciebie posiłkach znalazły się takie produkty jak: kasza, mąka, ryby, mak i miód, kapusta, groch czy owoce i warzywa (świeże lub suszone). Z myślą o nadchodzących Świętach Bożego Narodzenia przygotowaliśmy dla...
(Jedz pysznie razem z dzieckiem@flikr.com/Ted Murphy) Gdy dziecko...