Z dyni możemy zrobić praktycznie wszystko: zupę, ciasto, babeczki, muffinki, a nawet hummus i dżem. Możemy ją smażyć, piec, miksować, wekować, marynować. Lekkostrawne...
bilansowane żywienie dzieci w wieku przedszkolnym gwarantuje nie tylko zdrowie fizyczne, ale także stanowi ważny wyznacznik prawidłowego rozwoju emocjonalnego i intelektualnego dziecka. Sprawia,...
Słowo dieta wzbudza w nas mieszane odczucia, kojarzy nam się z odchudzaniem, wyrzeczeniami naszych ulubionych potraw. A tak naprawdę oznacza określony sposób odżywiania. Chciałabyś po świętach...
W prawidłowym żywieniu bardzo ważne są stałe godziny posiłków, które odpowiednio dobrane dla dziecka zapewnią sytość przez cały dzień. Nasz maluch nie będzie potrzebował podjadania pomiędzy posiłkami....
Pietruszka zwyczajna osiąga wysokość do około 50 cm, ma pierzaste listki, w ładnym, połyskującym, zielonym kolorze (jaśniejsze i mniejsze niż u selera). Kwitnie kwiatami drobnymi, zielonożółtymi i zebranymi w baldach złożony z 10 do 20 szypułek. Owocami są jajowate rozłupnie, brunatnozielonkawej...
W sklepie Biedronka Home znajdziesz wiele funkcjonalnych i zarazem estetycznych pojemników na lunch. Bo to, do czego pakujesz swoje przekąski, też ma znaczenie. Pojemniki na żywność – do czego zapakować lunch? Szukasz idealnego pojemnika, do którego zapakujesz jedzenie...
1. Kolory i tekstury Pierwszy krok do stworzenia jesiennej atmosfery to zmiana kolorów i tekstur materiałów. Zastąp jasne, letnie odcienie zieleni i niebieskiego ciepłymi brązami, złotymi i bordowymi tonami. Dodaj do wnętrza miękkie tkaniny, takie jak koce, ciepłe pledy i poduszki...
Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, które jest coraz bardziej popularne w kuchniach na całym świecie. Oprócz swojego delikatnego smaku, cukinia jest także bogata w wartości odżywcze i niesie korzyści zdrowotnych. Od kiedy można dać dziecku cukinię i dlaczego warto ją jeść? Wyjaśniamy. Cukinia:...
Nóż do krojenia i nie tylko Nasze zestawienie rozpoczniemy od teoretycznie małego przedmiotu o wielkim znaczeniu. W wielu przewodnikach survivalowych wskazuje się, że to właśnie nóż, jest niezwykle potrzebny w podróży czy też po prostu wtedy, gdy znajdziemy się w ekstremalnych warunkach. Nie...
Dynia to warzywo niezwykle bogate w składniki odżywcze. Warto jednak pamiętać, że kaloryczność dyni różni się zależnie od jej gatunku. Indeks glikemiczny ugotowanej dyni wynosi 64-71, co jest dość wysoką wartością. Jednak ma ona niski ładunek glikemiczny (GL 3). Miąższ dyni...
Kasze to wszak jedno z najbardziej wartościowych źródeł składników odżywczych i mineralnych oraz witamin, które warto regularnie włączać do swojego jadłospisu. Ty też kochasz gryczaną, pęczak i kuskus? Przygotowaliśmy dla Ciebie pomysły na 3 pyszne i proste dania z kaszą, których musisz spróbować! 1....
- Warzywa i owoce powinny być naturalnym elementem jadłospisu dziecka już od momentu rozszerzania diety niemowlaka. Z reguły jedzenie owoców przychodzi maluchom łatwiej, ze względu na ich naturalnie słodki smak. Większości dzieci nie trzeba więc specjalnie do nich namawiać. Trudniej bywa z warzywami....
Do dość niezwykłej pomyłki doszło w przedszkolu w Lubartowie. 80-letni dziadek odebrał z przedszkola nie swojego wnuka, zabrał go do domu, nakarmił zupą ogórkową i włączył mu bajkę… Gdy się zorientował, do jego drzwi zapukała policja. Szczęśliwy finał przedszkolnej historii O tej...
Wiele z nas z chęcią korzysta z otwartych restauracji i lokali gastronomicznych. Pamiętajmy jednak o zachowaniu zasad dystansu społecznego, a także higieny. Dobrą opcją wydaje się też zamawianie dań na wynos lub z dostawą do domu. W ten sposób również możemy pomóc gastronomii, która przez...
Suplementacja witamin i składników mineralnych jest szalenie ważna już od pierwszych dni życia maluszka. Karmione mlekiem mamy, przez pierwszych 6 miesięcy życia niemowle otrzymuje wszystko, czego mu potrzeba do prawidłowego rozwoju. Po 6 miesiącach wprowadzamy rozszerzanie diety. Co z domowego zielnika...
Latem powinniśmy wybierać potrawy lekkostrawne, zawierające dużo warzyw i owoców, które o tej porze roku są ogólnodostępne. Zbyt ciężkie dania, szczególnie te smażone, zawierające duże ilości tłuszczu, mięsa i soli mogą przeciążać organizm oraz powodować wzrost temperatury...