Opublikowany przez: Familiepl 2022-10-07 08:41:47
Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie: Unsplash
Dynia to warzywo niezwykle bogate w składniki odżywcze. Warto jednak pamiętać, że kaloryczność dyni różni się zależnie od jej gatunku. Indeks glikemiczny ugotowanej dyni wynosi 64-71, co jest dość wysoką wartością. Jednak ma ona niski ładunek glikemiczny (GL 3).
Miąższ dyni to bogactwo β-karotenu, a jego zawartość sięga 3 mg na 100 g. W dyni znajdziemy również 2 mg witaminy C w 100 g produktu, a także duże ilości witaminy E i potasu. Ważnym składnikiem dyni są jej pestki, które zawierają spore ilości tłuszczu roślinnego – około 46 %. Przeważają wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dynia zawiera ponadto spore ilości magnezu, cynku i potasu. Duża ilość wody (ponad 90%) pomoże właściwie nawodnić organizm.
Dynia doskonale smakuje w formie pieczonej, ale również np. jako zupa krem, mus, powidła, albo dynia gotowana, jako dodatek do dań. Mamy dla Was 2 ciekawe przepisy na dania z dyni, które zachwycą również najmłodszych.
Składniki:
Jak zrobić muffinki z dyni? Przepis
Składniki:
Jak zrobić krem z dyni? Przepis
CZYTAJ TEŻ >> Lampion z dyni na Haloween - co zrobić, żeby dynia nie gniła?
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.