Artykuł promocyjny Opublikowany przez: monika.g
W listopadowym konkursie „Przepis miesiąca” zachęcamy do wykorzystania kończącego się sezonu na dynie. To pyszne i odżywcze warzywo jest bardzo zdrowe, dlatego warto skorzystać z niego, dopóki jest jeszcze dostępne. Swoje przepisy na dyniowe przysmaki i przetwory wstawiajcie do naszej rubryki z przepisami – macie czas do 15 listopada. Kanał Polsat Food Network i jego serwis internetowy to niewyczerpane źródło inspiracji, również na przysmaki z dyni. Może zainspiruje Was na przykład przepis na amerykański placek dyniowy, w dodatku w wersji wegańskiej? (przepis tutaj>>) Czekamy na Wasze przepisy :)
GRATULACJE!
Przepis laureatki można zobaczyć tutaj >>
Dodane przez Anula Wawrzyniak
O nagrodzie:
Najlepszy przepis zostanie nagrodzony wspaniałymi gadżetami od Polsat Food Network! W tym miesiącu to elegancki i nowoczesny stojak na noże (bez noży) oraz fartuch kuchenny i płócienna torba na zakupy.
Partnerem konkursu jest:
monika.g 2015.11.16 13:44
Swoje pomysły na przepisy prosimy zamieszczać w naszej zakładce Przepisy. Następnie link do swojego przepisu prześlijcie do nas na adres: info@familie.pl.
37.123.*.* 2015.11.15 21:22
Zapiekanka z dynią Składniki ok. 80 dag dyni żółta, czerwona i zielona papryka pomidor 10 dag wędliny 10 dag żółtego sera łyżka oleju 3 ząbki czosnku łyżka masła sól pieprz 20 dag makaronu łazanki Sposób przygotowania 1. Dynię myjemy i kroimy na kilka części. Gotujemy ok. 10 minut. Studzimy. Obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę. 2. Pomidora sparzamy i obieramy. Papryki myjemy i osuszamy. Usuwamy gniazda nasienne. Wędlinę, papryki i pomidora kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. 3.Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem i solą. 4. Połowę sera, warzywa oraz wędlinę mieszamy z makaronem. Wkładamy do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera i zapiekamy ok. 25 minut w temp. 180 °C.
AnetaKILIAN 2015.11.14 12:43
_________________________________________________________________________ CHLEB TYPU KR-IRL. ANTYCUKRZYCOWY. ♥♥♥♥♥ 1.TEMAT. CHLEB. PRZEPIS WZORCOWY WYPIEKU CHLEBA TYPU KR-IRL (MINI CHLEBKI). ***** SKŁADNIKI: Kasza jaglana __400g, Ryż biały __400g. Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody. PRZYPRAWY TO: Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut. UGOTOWANE KASZA I RYŻ (MASA RAZEM 800 GRAM), WCHŁANIAJĄ WTEDY: Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Do tego właśnie zestawu składników (kasza, ryż) dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra (przegotowanej). DUŻĄ ŁYŻKĄ STOŁOWĄ NABIERAMY ZMIESZANĄ MASĘ TJ. KASZĘ Z RYŻEM WRAZ Z OTRĘBAMI: Z takiej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia. ISTOTNE: Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, wykluczone. Takie dodatki sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2. _________________________________________________________________________
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.