Oczywiście po to by zdać kolejny test przyszłej teściowej… :) Czy już pisałam Wam o tym, że w tym roku sama przygotowuję święta wielkanocne. Nie? No to teraz mogę podzielić się z Wami moim stresem. Dla bardziej zaawansowanych Pań i tych, które mają więcej czasu polecam przepis na żurek na zakwasie tutaj>> Natomiast dla tych z Pań, które królują czasami w swojej kuchni dzięki prostym rozwiązaniom polecam ten babciny przepis na żurek na zakwasie z ziemniakami.
Żurek na zakwasie z ziemnikami @123rf.com
Żurek na zakwasie z ziemnikami
Składniki:
- 2 małe białe kiełbaski surowe
- 3/4 szklanki zakwasu na żurek
- 1/4 szklanki śmietany 18 %
- 1/2 marchewki
- 2 ziemniaki
- pieprz mielony do smaku
- majeranek do smaku
- maggi w płynie do smaku
- 2,5 szklanki wody
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Obrać ziemniaki i marchew. Umyć. Pokroić ziemniaki w kostkę, a marchew w pół plasterki.
- Ułożyć w garnku ziemniaki i marchew - wrzucić kiełbaski.
- Zalać wodą, wlać łyżkę maggi i gotować 30 minut.
- Wyjąć kiełbaski i pokroić w plasterki- dodać do garnka. Dolać zakwas i śmietanę.
- Doprawić do smaku majerankiem, pieprzem. Podawać posypane jakąś zieleniną (natka pietruszki, koper, szczypior).
Zakwas na żurek możesz przygotować odpowiednio wcześniej sama lub całkiem dobry kupić w sklepie. Ważne jednak żeby kupny zakwas był dobrej jakości. Kto ma taką kochaną babcię jak ja nie ma tego problemu, ale dla tych ambitnych z Was, które wezmą zakwas w swoje ręce polecam ten przepis:
Przepis na zakwas na żurek – TRADYCYJNY>>
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Zakwas na żurek z mąki gryczanej - SUPER PRZEPIS>>
Żurek wielkanocny na wędzonce – najlepszy i sprawdzony!>>