Okazuje się, że to nie ziemniaki są tuczące, a jedynie dodatki, które do nich dodajemy, jak mięso, sosy, tłuszcz czy skwarki. Sam ziemniak jest lekkostrawny i niskokaloryczny - 100 g zawiera ok. 80 kcal.Zawierają dużo witaminBulwy są bogate w witaminę C, a najwięcej...
Indeks Glikemiczny ( IG) – jest to średni procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu, zawierającego 50 gram przyswajalnych węglowodanów. Jako podstawę skali (100%) przyjęto wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu 50 g czystej glukozy. Indeks...
Maluch powoli wkracza w dorosłe "menu". Jeszcze kilka miesięcy i z zamiłowaniem będzie zajadał się tym samym co rodzice. Póki co 9 miesiąc to czas na nowości typu nabiał oraz produkty zawierające gluten. Ja w poprzednich miesiącach - roszerzamy...
Potocznie witamina K odpowiedzialna za krzepliwość krwi, objawem niedoboru są krwotoki, słaba krzepliwość krwi, problemy z gojeniem się ran,zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwór. W Polsce zalecane jest podawanie wit. K noworodkom od 8 doby życia do 3 m-ca, ale dorośli...
Występowanie:produkty pochodzenia zwierzęcego: wieprzowina, polędwica, wątroba wieprzowa.produkty pochodzenia roślinnego: drożdże, pestki słonecznika, groch - suche...
Występowanie:Pordukty pochodzenia zwierzęcego: mleko, masło, żółtko jaj, tran, wątroba. Produkty pochodzenia roślinnego: występuje w postaci beta-karotenu,który...
Żywność może czasem współreagować z pyłkiem. W okresach wzmożonego pylenia istnieje ryzyko wystąpienia nadwrażliwości na pewne rodzaje żywności.Pyłki brzozy łatwo łączą się z zielonym...