Coraz więcej osób zmaga się z nadwagą, a Światowa Organizacja Zdrowia mówi nawet o epidemii otyłości, która stała się chorobą cywilizacyjną naszych czasów. Zapytaliśmy więc panią dietetyk Anetę Strelau czy sytuacja naprawdę jest aż tak dramatyczna?
1. Nazwa – rzecz oczywista, a sporo zdradza Oczywiste...
Ponad pół Polski się odchudza(ło) Badanie przeprowadzone na potrzeby raportu zrealizowane na grupie 1013 osób pokazało, że 59% z nich kiedykolwiek się odchudzało. Dodatkowo według danych GUS blisko 60% Polaków boryka się z nadwagą lub otyłością i liczby te niestety z roku...
Żywienie maluchów potrafi być nie lada wyzwaniem dla rodziców, które wymaga zarówno wiedzy, jak i doświadczenia. Szczególnie trudne może okazać się przygotowanie
Ogólnie można powiedzieć, że w czasie upałów najlepiej sprawdza się zdrowa i lekkostrawna dieta, czyli taka, jaką powinno się zachowywać na co dzień, ale nie zawsze udaje nam się o nią dbać. Czasem zdarzy się skorzystać z „gotowca” w supermarkecie lub zamówić coś na wynos....
Dysfagia to wszelkiego rodzaju zaburzenia w procesie przyjmowania, formowania i transportowania pokarmów płynnych i stałych, mogące prowadzić do nieprawidłowości w odżywianiu. Wyróżniamy cztery rodzaje dysfagii, w zależności od umiejscowienia występujących nieprawidłowości: dysfagię ustną przygotowawczą,...
Czy wiesz, że to, co jesz i w jaki sposób jesz, może przełożyć się na Twój sukces zawodowy i lepszą jakość życia? Zachwyciła nas ostatnio oferta MedFood – wysoko wyspecjalizowanej poradni dietetycznej oraz doradcy zawodowego w dziedzinie life-work balance. Zespół
Sezon grzybowy w pełni, a wiele osób lubi wyjątkowe walory smakowe grzybów, jednak pamiętajmy, że grzybami można się poważnie zatruć. Pamiętaj także, że grzby da dziecka sa zalecane dopiero od 12. roku życia. Co ważne, zatrucie grzybami może być również śmiertelne, dlatego warto wiedzieć, jakie są...
Dlaczego nie warto zmuszać dziecka do jedzenia? Wiele osób wciąż wspomina jak rodzice wmuszali w nich jedzenie i do tej pory mają to rodzicom za złe, lub nie lubią np. pewnych potraw. Wiele osób twierdzi, że zmuszanie dzieci do jedzenia nie jest słuszne i podaje różne argumenty, np. dziecko...
Dla każdego dojrzewającego nastolatka ciało w okresie dojrzewania jest źródłem sprzecznych emocji – radości i cierpienia jednocześnie. Zmienia się gwałtownie, daje o sobie znać, różnicuje na lepszych i gorszych, czyli ładniejszych i brzydszych....
Otyłość to nie tylko defekt kosmetyczny, niedogodność związana z kupowaniem większych rozmiarów ubrań czy też przyczyna większego obciążenia układu ruchu (kolan). Otyłość, w szczególności brzuszna, to przede wszystkim choroba...
Jak duże znaczenie ma dieta dla hipoglikemii reaktywnej i gdzie szukać pomocy w planowaniu posiłków? Tego dowiesz się z poniższego artykułu. Zapraszamy do lektury! Hipoglikemia reaktywna – objawy Osoby cierpiące na hipoglikemię reaktywną obserwują u siebie...
Dojrzewanie to niełatwy okres dla młodych ludzi. Burza hormonów, pierwsze uniesienia miłosne i trudne decyzje wywołują młodzieńcze bunty i częstsze kłótnie z rodzicami. To wszystko ma duży wpływ na kształtowanie się poczucia własnej wartości, wiary w siebie i własnych...
Pozytywne skojarzenia dotyczące jedzenia budowane są w człowieku od dzieciństwa. Płaczące niemowlę uspokaja się po wtuleniu w matkę i otrzymaniu pokarmu. Starsze dzieci są motywowane i nagradzane za pomocą łakoci. Nawet dorośli serwują sobie...
Jeśli maluch zbyt wcześnie pozna słodki smak, może odmówić jedzenia i picia wszystkiego co nie jest słodkie. Czym więc zastąpić cukier w diecie dziecka? Jakie zamienniki będą pyszne a jednak zdrowe? Dość trudno jest całkowicie wyeliminować słodycze z diety dziecka. Aby uniknąć...
Obozy odchudzająco-kondycyjne czekają na Twoje dziecko na stronie
Pierwsze objawy zespołu Pradera-Williego występują już w czasie ciąży, gdy ruchy płodu są znacznie osłabione. Kolejne pojawiają się zaraz po urodzeniu. Od tego czasu do mniej więcej 3. roku życia dziecka obserwuje się objawy, takie jak niska masa urodzeniowa dziecka, obniżone...
Choroba Alzheimera to schorzenie o wieloletnim i postępującym przebiegu, prowadzące nieuchronnie do całkowitej niepełnosprawności zarówno psychicznej jak i fizycznej. Można ją podzielić na trzy stopnie zaawansowania –...
Zdaniem jej autorki wysoko przetworzone jedzenie, przesycone chemicznymi składnikami, zaburza system immunologiczny, który nie rozpoznaje przez to w organizmie wielu groźnych chorób. Dlatego celem tej diety jest oczyszczenie organizmu z toksyn i poprawienie stanu zdrowia przez usuwanie chorych komórek....
Niedobory i nadmiary składników odżywczych m.in. w życiu płodowym zmieniają metabolizm, procesy hormonalne i fizjologiczne, co skutkuje rozwojem powikłań sercowo-naczyniowych i metabolicznych już w przyszłym, dorosłym życiu naszej pociechy. Chcąc odżywiać się jak najlepiej, szukamy wiarygodnych...