WARTO TROCHĘ USPOKOIĆ SYTUACJĘ I OBALIĆ PEWNE MITY. Mamy dla Was bardzo ważną informację dotyczącą zakupów! Unikajcie proszę wychodzenia z domu, ale wiadomo że podstawowe zakupy są nam niezbędne do funkcjonowania. Od kilku dni pojawiają się niezwykle groźnie brzmiące doniesienia mówiące,...
Czy kret jest szkodnikiem? Ten niewielki gryzoń, na którym skupimy dziś swoją uwagę, mierzy średnio 18 centymetrów i waży około 100 gramów. Jest drapieżnikiem, a jego uroczy ryjek wyposażony jest w aż 44 ostre zęby, które potrafi...
Myśląc o gofrach w wyobraźni czujesz ich słodki zapach i przypominają Ci się wyjazdy nad morze lub wakacyjne festyny, gdzie można zajadać się takimi pysznościami? Nie musisz czekać aż do wakacji, aby cieszyć się tym przysmakiem, bo zrobisz je sama w domu. Mamy dla Ciebie...
Koronawirus jest już w Polsce. Póki co, potwierdzono tylko jeden przypadek. Hospitalizowanych jest ponad 60 osób, a objętych kwarantanną prawie 250. Wiemy już, że najczęściej na zakaźną chorobę COVID-19, wywołaną właśnie wirusem korona Sars-CoV-2, zapadają osoby już dotknięte różnorodnymi schorzeniami,...
Alergia krzyżowa jest dodatkowym elementem uczulenia na alergen podstawowy – na przykład na pyłek brzozy. W jej wyniku okazuje się czasem, że osoba uczulona zareaguje uczuleniem na zupełnie inny składnik, niż dotychczasowy alergen. Dzieje się tak dlatego, że niektóre alergeny reagują krzyżowo....
Nadmiar wody w organizmie powoduje ociężałość, złe samopoczucie i niekorzystnie wpływa na wagę. Czasami wystarczy zmiana diety, aby pozbyć się, a przynajmniej zmniejszyć ten kłopot. Przyczyny nadmiaru wody w organizmie: Nadmiar spożytej soli wynikający z diety bogatej w przetworzone...
Sezon jesienno-zimowy obfituje w infekcje górnych dróg oddechowych i gardła. Co roku odnotowuje się też wiele zachorowań na grypę. Raz na kilka lat pojawia się nowy wirus wywołujący ogólnoświatową pandemię. Tak jest i w tym roku – lawinowo rośnie liczba chorych na zapalenie płuc wywołane bardzo szybko...
Czym jest zapiekanka? Wielu zapewne pamięta również zapiekankę w nieco innej formie, a mianowicie jako jednogarnkowe danie będące mieszaniną wielu składników (m.in. makaronów, mięsa, warzyw, serów oraz sosów) przygotowywanych...
Rak jest chorobą, która polega na niekontrolowanym namnażaniu się niektórych komórek ciała,wskutek czego powstają guzy mogące dawać przerzuty do różnych organów. Najczęściej choroba diagnozowana jest u osób w średnim wieku i starszych, jednak na nowotwory chorują także dzieci. Pierwsze zmiany w komórkach...
Niedoczynność tarczycy dotyka coraz większej liczby osób. Jak powinno wyglądać żywienie chorych z niedoczynnością tarczycy? Jest to choroba dietozależna, która pojawia się u coraz większej grupy osób. W zdecydowanej większości to kobiety borykają się z problemami w funkcjonowaniu tarczycy. Warto wiedzieć...
Wydawać by się mogło, że bycie mamą zawsze jest takie samo. Oczywiście, pewne fundamentalne kwestie rodzicielstwa i macierzyństwa zawsze pozostają niezmienne. Z biegiem lat zmienia się jednak podejście do wielu kwestii związanych z porodem, karmieniem dziecka, czy choćby dbaniem o swój dobrostan....
Zażywanie probiotyków – najważniejsze korzyści Probiotyki to zdrowe bakterie, które bytują w jelitach i regulują funkcje trawienne. Ich brak jest często główną przyczyną występowania biegunki w ciąży....
Wpływ hormonów na wagę Na sylwetkę u osób po 40. roku życia ogromny wpływ ma gospodarka hormonalna. W przypadku kobiet, które zbliżają się do menopauzy, wahania poziomu hormonów – przede wszystkim estrogenu i progesteronu – nie ułatwiają utrzymania wagi na prawidłowym poziomie. Wielu paniom...
Co region, to potrawa Daniem, które musi pojawić się podczas wigilijnej kolacji jest oczywiście zupa. Jaka? Tutaj już można spotkać się z różnymi odmianami. Prym wiedzie przede wszystkim zupa grzybowa na przemian z czerwonym barszczem. Nie są to jednak jedyne dania, które pojawiają się na...
Kuchnia włoska pozostaje od lat wierna tradycji, czerpie z dobrodziejstw swojego kraju oraz kreatywności kucharzy. Każdy region wyróżnia się własnymi specjałami, które można zjeść też w restauracjach w całej Polsce – np. pizzę w Tychach (https://www.pizzadominium.pl/lokale/tychy-c-h-r-city-point),...
Dzieci uwielbiają podgryzać bułeczkę w czasie spaceru czy podczas śniadania rodziców. Już 8-10 miesięczne maluchy chętnie zajadają pieczywo. Poznały już smak pierwszych warzyw i owoców oraz kasz również zawierających gluten, więc pieczywo jest kolejnym etapem rozszerzania...
Śmiemy twierdzić, że najbardziej ze świąt cieszą się dzieci – zarówno te małe, jak i te duże. Jednak blask światełek na choince, kolorowe bombki i wizyta Mikołaja wzbudza zachwyt zwłaszcza u maluchów. Dlatego prezent na święta dla małego dziecka powinien być przemyślany, dopasowany...
W większości polskich domów potrawy pojawiające się na wigilijnym stole są co roku takie same. Przestrzegamy tradycji i słusznie. Jednak czasem marzy nam się jakaś odmiana, która wcale nie musi oznaczać łamania zwyczajów. Jak przygotować krpia na Wigilię by jego smak zaskozył? Najczęściej...
Utrzymuje się zwykle tydzień i nie pozostawia powikłań. Jednak gdy się pojawi, może sprawiać trudności w codziennym funkcjonowaniu, dlatego ważne jest odpowiednie i szybkie postępowanie. Odpoczynek w domu Rezygnacja z codziennych obowiązków i pozostanie w domu to pierwsza...
Rozwój jest procesem progresywnym, oznacza to, że organizm może się rozwijać, ale nigdy w zupełności nie wraca do fazy czy stanu wcześniejszego. Ostateczny efekt rozwoju fizycznego uzależniony jest od czynników wrodzonych, wewnątrzpochodnych, czyli endogennych oraz czynników środowiska otaczającego. Rozwój...