Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Familiepl 2020-06-23 12:27:58
Autor zdjęcia/źródło: zdjęcia - mat. promocyjne partnera atykułu
Temat masła orzechowego w diecie dzieci wzbudza wiele pytań. Jedni uważają, że nie powinno się go podawać maluchom, gdyż mogą uczulać, inni zaś twierdzą, że masło orzechowe warto wprowadzać do jadłospisu dziecka jak najszybciej. Jak jest w rzeczywistości? Otóż najnowsze badania wskazują, że zależy to od tego, czy mamy spożywały orzeszki w trakcie karmienia piersią.
Istotne jest więc, by dziecko miało jakikolwiek kontakt z alergenami zarówno w czasie rozszerzania diety (przed pierwszym rokiem życia), ale także pasywnie – poprzez mleko matki. Stwierdzenie, że wyeliminowanie orzechów czy masła orzechowego z jadłospisu dziecka oraz matki karmiącej zapewni maluchowi ochronę przed alergią w późniejszych latach jest błędne. Tak naprawdę jest wręcz odwrotnie.
Zasadniczo nie ma żadnych zastrzeżeń, które mówiłyby o tym, że kobieta w ciąży musi ograniczyć czy wyeliminować masło orzechowe ze swojej diety. Co więcej, jest ono źródłem wielu cennych składników odżywczych, a także białka i zdrowych tłuszczy, czyli wszystkiego, co jest niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu. Warto spożywać je także ze względu na zawartość kwasu foliowego, który chroni przed wadami wrodzonymi dziecka, jak również minimalizuje ryzyko wystąpienia porodu przedwczesnego.
Masło orzechowe będzie zaś niebezpieczne wtedy, gdy masz uczulenie na orzechy. W takiej sytuacji zrezygnuj więc ze spożywania pasty, która powoduje u Ciebie alergię. Jeśli jednak masz uczulenie wyłącznie na arachidy, możesz sięgnąć po inny rodzaj masła, np. po masło z nerkowców czy orzechów laskowych. Pamiętaj jednak, by zawsze skonsultować się wcześniej ze swoim lekarzem.
Jeśli sięgasz po masło orzechowe w ciąży, ale także wtedy, gdy chcesz je podać swojemu dziecku, zawsze wybieraj produkty zawierające 100% orzechów. Unikaj smarowideł z dodatkiem oleju palmowego, cukru czy konserwantów – najlepsze produkty to te ze świeżych i wysokogatunkowych orzechów. Tak naprawdę dotyczy to każdego z nas. Masło orzechowe jest bowiem doskonałym dodatkiem do diety wegetarian, wegan, a także sportowców ze względu na wysoką zawartość białka.
Maluchy szczególnie lubią masło orzechowe crunchy, które jest przyjemnie chrupiące. Możesz dodać je do owsianki lub zrobić z nim pyszne i zdrowe ciasteczka. Twoja pociecha na pewno nie odmówi Ci także naleśników z masłem orzechowym i owocami. Pomysłów na pastę z orzechów jest mnóstwo! Jest więc w czym wybierać. Jeśli lubisz słodkości, możesz zrobić z niego także domową Nutellę. A może wolisz dania wytrawne? Mało orzechowe przyda się więc w Twojej kuchni jako dodatek do kurczaka, ryby czy warzyw.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.