Historia zatoczyła koło - to stwierdzenie idealnie oddaje obraz sytuacji jaka obecnie panuje w kulinarnych trendach. Ludzie są już zmęczeni nowoczesną kuchnią i jej nietypowymi smakami, dlatego coraz chętniej wracają do dań i przepisów, z których korzystały...
Na drodze zdrowego odżywiania są różne przystanki: imieninowe odstępstwa, komercyjne menu w restauracji, zniechęcenie, czy też brak inspiracji... Poniższa tabela zawiera najczęściej używane...
Dodam słodzik zamiast cukru, trochę wody, czasem powietrza, czasem trochę „chemii” i już mam produkt „light”. Szybciej kupowany. Uważam, że teorię „light” wymyślili ekonomiści. Serek reklamowany jako „puszysty”...
Naturalne metody wspomagania odporności dziecka – to wszystko, co ćwiczy i wzmacnia układ odporności dziecka, a także unikanie tego, co go osłabia. Metody te wykluczają stosowanie środków farmakologicznych, zwłaszcza antybiotyków....
Jest wiele sytuacji w których koniecznością staje się przejście na dietę. Problemy gastryczne, ciąża, alergie pokarmowe, choroby układu krwionośnego, cukrzyca. Każda choroba ma swoje wymagania i...
Gdy nie obyło się bez przepisania przez lekarza antybiotyku, koniecznie należy podawać dzieciom probiotyki – gotowe preparaty zawierające kultury bakterii. Działają one osłonowo podczas antybiotykoterapii, odbudowują florę bakteryjną, ale...
1. Wprowadź do jadłospisu warzywa i owoce. W ciągu dnia powinno się spożywać około 500 g warzyw i owoców. Są one bardzo ważnym elementem diety, ponieważ są nisko kaloryczne, bogate w witaminy oraz błonnik. Powinny się znajdować w...
Przyjmując leki rzadko zastanawiamy się nad tym, czy nasza codzienna dieta ma jakiś wpływ na ich przyswajanie, a w rezultacie na ich prawidłowe działanie! Tymczasem warto wiedzieć, że to, co jemy i pijemy, może mieć znaczący...
Pietruszka korzeniowa (Petroselium) oraz pasternak (Pastinaka) to dwa warzywa należące do tej samej rodziny selerowatych (Apiaceae). Łączy je również dwuletni cykl życiowy a także lub przede...
Świadome odżywianie to coś czego można się nauczyć. To, codzienny i niekłopotliwy nawyk, który szybko staje się przyzwyczajeniem a nawet stylem życia. Warto poświęcić dłuższą chwilę na zastanowienie, czego tak naprawdę potrzebuje Twój organizm i co mówi Twoje ciało. Nawyki...
A przecież można tak łatwo i pysznie jeść oraz gotować bez tych wszystkich dodatków smakowych i barwników, które mogą mieć liczne niepożądane działania. Nie wyobrażacie sobie obiadu bez zupy lub ziemniaczków i kotleta bez gęstego sosu? Sięgacie po kostki rosołowe, "warzywka", gotowe mieszanki...
W kuchni podczas robienia surówki do obiadu, wyciągamy poszczególne warzywa i liczymy wraz z dzieckiem. Jedno jabłko, dwie marchewki, pół selera, jedna cebula. A teraz kolory: jabłko jest czerwone, marchewka jest pomarańczowa, seler i cebula są białe....
Śniadanie Pierwszy i najwazniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinen dodać jak najwięcej energii na "dzień dobry". Dlatego stawiamy na produkty zbożowe. Idealne źrodło żelaza. Doskonałe są wszelkie kaszki zbożowe. Można je wzbogacić np. owocami. I oczywiście kanapki. Koniecznie z pelnoziarnistego...
To warzywo można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Świetnie nadaje się do sałatek, zapiekanek, zup, a nawet do marynat. Kalafior jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy. Jest źródłem prowitaminy A, witamin z grupy B oraz witamin C i K. W...
Jest kilka złotych zasad, których powinniśmy przestrzegać by nasz kręgosłup długo nam służył i byśmy nie odczuwali bólu Pamiętajmy, że z kręgosłupem jest jak ze...
Ciąża zawsze jest bardzo ważnym okresem życia kobiety. Każda matka chce dla swojego dziecka jak najlepiej, dlatego tak wielką wagę przywiązuje się do opieki nad kobietą ciężarną. Przygotowanie do stanu błogosławionego powinno obejmować nie tylko sferę ekonomiczno-socjalną, psychiczną (wyobrażenia...
Święta to wyjątkowy i radosny czas, wypełniony rodzinnymi spotkaniami Tradycyjny stół wielkanocny ugina się, bowiem pod ciężarem samych przysmaków. Przyszła mama skuszona aromatem świątecznych potraw, porzuca swoje dietetyczne postanowienia i ulega tradycji.
Dieta trzech minerałów zalecana jest dla osób, które chcą zgubić w zdrowy i bezpieczny sposób kilka kg lub utrzymać dotychczasową wagę i piękną sylwetkę. Dieta ta przyspiesza przemianę materii, spalanie zbędnego tłuszczu oraz wspomaga utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu...
Skóra podrażniona ciężkim materiałem staje się gruba i rogowacieje. Powoduje to także szybkie uciekanie wody ze skóry przez co naskórek robi się nieprzyjemnie szorstki i przypomina tarkę. Aby nie podrażniać skóry nie nakładajmy na gołe ciało grubych...
Nie stosuję żadnej diety. A wręcz staram się jeść to, co najbardziej kaloryczne! Niestety moje BMI ciągle utrzymuje się na poziomie nieco poniżej 19, co oznacza niewielką, ale jednak niedowagę. Co prawda na pewno w jakimś stopniu brak tendencji do tycia mam w genach, lecz...