Opublikowany przez: ULA 2011-11-23 08:49:37
1. Wprowadź do jadłospisu warzywa i owoce. W ciągu dnia powinno się spożywać około 500 g warzyw i owoców. Są one bardzo ważnym elementem diety, ponieważ są nisko kaloryczne, bogate w witaminy oraz błonnik. Powinny się znajdować w każdym posiłku.
2. Wyeliminuj z diety słodycze (ciasta, ciasteczka, cukierki, batony itp.), które dostarczają jedynie zbędnych dodatkowych kalorii.
3. Spożywaj większą ilość tłuszczy nienasyconych (oliwa z oliwek, tłuszcze ryb, margaryny, olej słonecznikowy) kosztem tłuszczów nasyconych (masło, smalec).
4. Zamień wysokotłuszczowe produkty mleczne na te o niskiej zawartości tłuszczu.
5. Wybieraj zawsze tylko pełnoziarniste produkty zbożowe.
6. Pilnuj ilości oraz pory posiłków. Powinnaś spożywać 5 posiłków dziennie co 3-4 godziny. Porcje powinny być niewielkie.
7. Nie smaż ani nie piecz na tłuszczu. Dużo zdrowsze i mniej kaloryczne jest stosowanie gotowania, duszenia i pieczenia bez tłuszczu.
8. Nie używaj d potraw sosów ani zasmażek.
Zasady zdrowego odżywiania przybliżyła dietetyk Katarzyna Dąbrowska - zadaj jej swoje pytanie
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.