Od początku chcemy się wyróżniać – zarówno jakością, jak i smakiem. Dlatego już 2 wrzesnia MedFood startuje ze swoją dietą pudełkową! MedFood Catering będzie obecny na rynku warszawskim, ale w następnych miesiącach pojawimy się także...
Uczniowskie wyzwania Szkoła przypada w czasie, w którym człowiek rozwija się nie tylko fizycznie. To właśnie wtedy dziecko poznaje swoje pasje, próbuje różnych sportów, spotyka też wiele osób na swojej drodze, z którymi uczy się budować relacje - nieraz są to relacje na całe życie. Wszystko...
Rodzaje kaszlu – jakim chorobom towarzyszy kaszel? Kaszel u dzieci dzieli się na kaszel ostry, ostry przedłużający się, kaszel przewlekły oraz nawracający. Pierwszy rodzaj kaszlu uznaje się za charakterystyczny objaw infekcji górnych dróg oddechowych. Po potwierdzeniu, że...
Powiedzenie „jesteś tym, co jesz”, nabiera w ostatnim czasie zupełnie nowego znaczenia. Coraz więcej osób przekonuje się także, że prawdziwie brzmi: „co jesz, tak wyglądasz”. Dlatego zarówno branża żywieniowa, jak i kosmetyczna, zwraca się w stronę składników pochodzenia naturalnego. Prawdziwe piękno...
Co więcej u niektórych pojawiają się objawy wskazujące na afektywną chorobę sezonową, czyli depresję związaną z sezonem jesienno-zimowym. W tym ostatnim przypadku nasz stan poprawią leki antydepresyjne i terapia1. W innych przypadkach możemy pobudzić nasz organizm dbając o odpowiednią dietę...
Na styl życia składa się wiele czynników - takich na które mamy wpływ: dieta, używki, ruch, większość relacji, ale są też takie, które nie zależą wyłącznie od nas, czyli środowisko w którym żyjemy czy geny. Mając już tą świadomość warto zadbać o siebie, zmienić niektóre...
Skóra ust jest bardzo delikatna i cienka, wręcz przezroczysta. Usta są czerwone, bo przez ich pergaminową skórę prześwitują naczynia krwionośne i mięśnie. Skóra ust nie posiada pigmentu, który chroni inne części skóry przed promieniowaniem UV, nie ma też gruczołów potowych,...
Organizm obciążony dużym wysiłkiem fizycznym potrzebuje natychmiastowej regeneracji. Koniecznością jest jednak nie tylko sam odpoczynek, ale również uzupełnienie utraconych wraz z potem składników mineralnych, takich jak np. potas, magnez, sód, chlorki. Z pomocą przychodzi zarówno odpowiednia dieta...
Witamina K może występować w przyrodzie jako: fitochinon, znany też jako witamina K1 – obecny w zielonych warzywach; menachinon, czyli witamina K2 – syntetyzowana przez bakterie. Istnieje również witamina K3 (menadion),...
Każdy chciałby żyć długo i w dobrym zdrowiu, dobrej kondycji psychicznej i fizycznej. Do pewnego momentu długość życia się zwiększała, jednak naukowcy obserwują, że w najbliższych latach będzie raczej tendencja spadkowa. Mimo, że żyjemy całkiem długo, to nasze życie jest coraz gorszej jakości. Wiele...
Zaburzenia snu prowadzą do bardzo poważnych konsekwencji – pogorszenia pamięci, funkcji motorycznych, gorszej odporności na stres, problemów w kontrolowaniem emocji, czy pogorszenia zdolności do nauki. Sen jest niezwykle ważny – to on zapewnia nam regenerację, reguluje nasz metabolizm, pracę...
„Od jutra? Dieta!” Tyle razy kiedyś to sobie mówiłam i równie często słyszałam takie postanowienia od koleżanek. Czy takie podejście przynosi dobre rezultaty? Możecie sobie odpowiedzieć. Tymczasem warto wiedzieć jak przyspieszyć metabolizm właśnie po...
Z okazji Pierwszej Komunii możemy oczywiście urządzić przyjęcie w restauracji i wiele osób tak właśnie robi. Ale mamy wtedy ograniczony wpływ na menu – najczęściej możemy wybrać potrawy tylko z kilku propozycji lokalu, w którym przyjęcie ma się odbyć. Może więc lepiej zaprosić gości do domu, pod warunkiem...
Anemia, nazywana również niedokrwistością, to niższa od zalecanej normy zawartość hemoglobiny i erytrocytów we krwi. Konsekwencje tego braku to zmęczenie, senność, zawroty głowy, blada skóra, niskie ciśnienie. Objawy brzmią znajomo? Hematolog z Warszawy podpowie, co pomoże Ci w walce z anemią i jak...
W 1986 roku Carlo Petrini –włoski krytyk kulinarny, założył organizację SLOW FOOD, która nie tylko przeciwstawia się odżywianiu za pomocą fast foodów, lecz także zwraca uwagę na zdrowe aspekty diety i regionalną kuchnię. Od tego czasu na całym świecie rośnie ruch ekologiczny...
Stosowanie kiełków ma wielowiekową tradycję. Chińczycy wykorzystywali je w celach medycznych, natomiast Aztecy wypiekali z nich chleb. W czasach dzisiejszych kiełki rzodkiewki stanowią cenne uzupełnienie naszej diety i chronią nas przed wieloma cywilizacyjnymi chorobami. Jedz kiełki rzodkiewki Szczególnie...
Zanim dziecko zachoruje trzeba zawalczyć o zwiększenie jego odporności. Zdaniem wielu doświadczonych mam i babć w tej materii nie ma granic i łączenie różnych metod dbania o odporność jest tutaj jak najbardziej wskazane. Idziemy o krok dalej i radzimy, by wyrobić sobie...
Cholina jest substancją witaminopodobną, nazywana jest również witaminą B4, gdyż kiedyś była uznawana za witaminę pochodzącą właśnie z tej grupy. Dziś już wiadomo, że nie jest ona witaminą, ale jedną ze składowych cząsteczek pełniących bardzo ważne funkcje w naszym organizmie....
Według najnowszych badań przeprowadzonych przez GfK Polonia i markę Łowicz, większość Polaków jest świadoma ogromnej roli śniadania w codziennej diecie. Badani deklarują również, że przyrządzają zdrowe śniadania zgodnie z zaleceniami ekspertów. Jak komentuje to dr Agnieszka...
Elektrolity to jony soli mineralnych rozcieńczone w płynach naszego organizmu takich jak krew, osocze i płyny tkankowe. Posiadają one zdolność przewodzenia elektrycznego stąd też ich nazwa. Należą do nich sód, potas, magnez i wapń.