Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2019-08-27 14:08:03
Autor zdjęcia/źródło: @materiały Partnera artykułu
Jod magazynowany w tarczycy produkuje tyroksynę i trójjodotyroninę, a to właśnie te hormony tarczycy warunkują procesy zachodzące w organizmie. Dzięki tym procesom prawidłowo może funkcjonować układ nerwowy, mięśniowy, krwionośny, możemy rosnąć, rozwijać się intelektualnie, jak również mieć prawidłową przemianę materii. Od prawidłowego stężenia hormonów tarczycy zależy także prawidłowy rozwój i praca mózgu, oraz wytwarzana jest prawidłowa temperatura ciała. Rola jodu w organizmie jest ogromnie ważna. Bez jodu nie bylibyśmy w stanie funkcjonować.
Niedobór jodu może spowodować ogromne szkody w organizmie. Długotrwały niedobór jodu prowadzi do niedoczynności tarczycy. Jego brak powoduje powstanie tzw. wola. Jest to bardzo poważne schorzenie, które tym bardziej jest niebezpieczne, gdy dotyka dzieci lub kobiety w ciąży. Dzieci dotknięte tą chorobą cierpią na zahamowanie wzrostu i opóźnienie umysłowe. U ciężarnych może powodować nieodwracalne uszkodzenia mózgu u płodu i noworodków, a także w skrajnych przypadkach prowadzić do poronień i zwiększonej śmiertelności dzieci.
Przykładowymi objawami niedoboru jodu może być uczucie senności, apatia i zmęczenie, podwyższony poziom cholesterolu, kłopoty z przemianą materii, spadek odporności, wypadanie włosów, łamliwe paznokcie, problemy z cerą, tycie lub brak efektów odchudzania. Rola jodu w organizmie jest bardzo ważna, nie należy zapominać o tym biopierwiastku w codziennej diecie.
W Polsce najczęściej jod przyjmowany jest w produktach z dodatkiem soli jodowanej. Należy jednak pamiętać o zdrowszych rozwiązaniach. Najwięcej jodu znajdziemy w produktach pochodzenia morskiego: w skorupiakach, mięczakach, rybach i glonach. Należy pamiętać, że jod nie jest pierwiastkiem magazynowanym w organizmie, należy więc stale dostarczać go wraz z dietą. Oprócz produktów morskich, bogatych w jod warto do diety wprowadzić takie produkty jak: ser żółty, orzechy laskowe, jaja, mleko, groszek, szpinak, płatki owsiane, brokuły, banany, fasolę, biały ryż, migdały oraz czekoladę. Dzienne zapotrzebowanie jodu uzależnione jest od wieku:
dzieci w wieku od 0-5 lat powinny przyjmować 90 mikrogramów jodu na dobę
dzieci w wieku 6-12 lat powinny przyjmować 120 mikrogramów jodu na dobę
dorośli i dzieci powyżej 12 r. ż. powinni przyjmować 150 mikrogramów jodu na dobę
kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny przyjmować 250 mikrogramów jodu na dobę
Jod w tabletkach zalecany jest dla osób, które pomimo odpowiedniej diety, bogatej w jod cierpią na niedobory tego pierwiastka w organizmie. Tabletki z jodem może przepisać lekarz, ale można również kupić preparaty bogate w jod bez recepty. Jod w tabletkach najczęściej stosowany jest w przypadku chorób takich jak:
Tylko przyjmowanie jodu w zalecanych dawkach jest w pełni bezpieczne dla organizmu. Przedawkowanie jodu wiąże się z nieprzyjemnymi dolegliwościami, takimi jak: biegunka, katar, ból głowy, nudności, bóle żołądka, metaliczny posmak w ustach. Należy także pamiętać, iż przyjmowanie suplementów z jodem w połączeniu z niektórymi lekami może wywołać niepożądane interakcje. Objawami nadmiaru jodu w organizmie mogą być: alergie skórne, nadmierny ślinotok, nadczynność tarczycy, ostre zatrucie (pieczenie w ustach, gardle i żołądku, białkomocz i wymioty), zaburzenia serca. Dlatego zanim sięgniesz po jod w tabletkach, warto tę decyzję skonsultować z lekarzem. Bez obaw natomiast możesz spożywać jod w produktach spożywczych, lub czerpać z niego nad morzem.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.