Ma ona szerokie zastosowanie i jest jednym z bardziej powszechnych dodatków do żywności. Najczęściej jest stosowana jako zagęstnik lub polepszacz konsystencji. Dzięki jej unikalnym właściwościom stosuje się ją również w przemyśle włókienniczym, papierniczym i farmaceutycznym. Skrobia modyfikowana...
1. Nazwa – rzecz oczywista, a sporo zdradza Oczywiste...
Jeśli Twój dom lub mieszkanie zaatakowały stada mrówek to dobrze wiesz, że pozbycie się ich nie jest proste. Niestety likwidowanie tylko tych okazów, które pojawią się w koszu na śmieci czy na kuchennym blacie nic nie daje, bo za chwilę wyłaniają się kolejne. Jak się pozbyć...
W świecie sztucznych i chemicznych produktów, żywności ze szkodliwymi konserwantami, rakotwórczych składników kosmetyków itp. stale poszukujemy naturalności. Zdrowa żywność i produkty naturalne zyskują coraz większą popularność. Niestety nie każdy produkt reklamowany...
Wydawałoby się, że wszystkie produkty na sklepowych półkach powinny być zdrowe, no bo przecież zostały dopuszczone do sprzedaży, więc świadczy to o tym, że wszystko jest z nimi w porządku. Niestety rzeczywistość jest trochę inna. Wiele produktów spożywczych zawiera w swoim...
Dlaczego zdrowa dieta jest ważna? Zbilansowana dieta to fundament dobrego zdrowia. Dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, białka, tłuszcze i węglowodany, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich systemów w organizmie. Przy...
Niemowlęta i małe dzieci to szczególnie wrażliwa grupa konsumentów. Mają inne potrzeby żywieniowe niż osoby dorosłe. Ich organizmy wciąż się rozwijają, dlatego żywność dla nich powinna być bezpieczna. Bezpieczna, czyli jaka? Odpowiedź na to pytanie i aktualne rekomendacje ekspertów można znaleźć...
NIK w raporcie krytykuje metodę przeprowadzania badania żywności Najwyższa Izba Kontroli w swoim raporcie stwierdza, że inspekcje nie badają razem wszystkich dodatków znajdujących się w produktach. Mało tego, nie weryfikują...
Czym jest GMO Jakiś czas temu w mediach pojawił się temat GMO w kontekście polityki i problemu: pozwolić na wprowadzenie GMO w Polsce czy nie zezwalać? Jednak problem istnieje już od dawna i jest na tyle poważny, że należałoby mówić o nim częściej aby uświadamiać czym...
Niekorzystnie wpływają na organizm człowieka, w tym na narząd wzroku, co nieczęsto bierzemy pod uwagę. Im bogatszy chemiczny skład artykułów spożywczych, tym większe prawdopodobieństwo, że nie są one zdrowe. Sprawdź, jakie dodatki do żywności powinny wzbudzić Twoją czujność i jakich związków...
Skład gum do żucia jest różny, bo różni są ich producenci. Na pewno są gumy zdrowsze i bardziej szkodliwe. Trzeba jednak jasno powiedzieć, że jeśli chodzi o gumy syntetyczne to nie ma takich, których żucie dostarczałoby więcej korzyści zdrowotnych niż szkody. Istnieją...
Ostatnio coraz częściej robiąc zakupy spotykamy się z nazwą jogurt pro biotyczny ? Co to tak naprawdę oznacza? Warto wiedzieć czym różni się zwykły jogurt od jogurtu probiotycznego. Na początku XX wieku jogurt sprzedawano w aptece. Uchodził on za lekarstwo. Teraz można go kupić...
2 kwietnia wchodzi w życie nowa regulacja Komisji Europejskiej dotycząca zawartości tłuszczów trans w produktach spożywczych - według nowego Rozporządzenia nr 2019/649 ich zawartość w produktach detalicznych może wynosić najwyżej 2 procent. W ten sposób z półek sklepowych może zniknąć...
MIT: Aby zapobiec niedoborom jodu w okresie ciąży wystarczy spożywać sól jodowaną
Ciąża zawsze jest bardzo ważnym okresem życia kobiety. Każda matka chce dla swojego dziecka jak najlepiej, dlatego tak wielką wagę przywiązuje się do opieki nad kobietą ciężarną. Przygotowanie do stanu błogosławionego powinno obejmować nie tylko sferę ekonomiczno-socjalną, psychiczną (wyobrażenia...
Odpowiednia troska o suplementację może przynieść wiele korzyści zarówno dla przyszłej mamy, jak i dla rozwijającego się dziecka. Jak zadbać o zdrowe włosy, skórę i paznokcie w ciąży, aby cieszyć się pięknym wyglądem i dobrym samopoczuciem? Żywienie dla pięknych włosów Włosy...
Dowiedz się, co możesz zrobić, aby codzienna dieta wspierała prawidłowy rozwój Twojego dziecka. Kiedy niemowlę jest gotowe na posiłki inne niż mleko mamy? Młody organizm jest bardzo delikatny i intensywnie...
Wiadomo natomiast, że przyszła mama nie musi znacząco zmieniać swoich przyzwyczajeń żywieniowych, o ile były prawidłowe, chyba, że po jedzeniu obserwuje nieprzyjemne dolegliwości. Istnieją jednak produkty zakazane w ciąży, z których ze względu na bezpieczeństwo zdrowia własnego i rozwijającego się...
Słodziki są sztuczne Podstawowym zarzutem dla słodzików jest to, że są one uważane za sztuczne. Zwolennicy tej teorii przekonują, że substancje, które nie istnieją naturalnie w przyrodzie na pewno wpływają negatywnie na nasze zdrowie. Czy jednak jest to prawdą? Wiele słodzików, które...
Autor artykułu: dietetyk Ilona Jankowska, pasjonatka zdrowego stylu życia i promotorka zdrowia - specjalistka diety katogenicznej.