Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2022-11-16 14:58:17
Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu adobestock_270990395
Wiadomo natomiast, że przyszła mama nie musi znacząco zmieniać swoich przyzwyczajeń żywieniowych, o ile były prawidłowe, chyba, że po jedzeniu obserwuje nieprzyjemne dolegliwości. Istnieją jednak produkty zakazane w ciąży, z których ze względu na bezpieczeństwo zdrowia własnego i rozwijającego się w łonie dziecka, przyszła mama powinna zrezygnować. W artykule podpowiadamy, czego nie jeść w ciąży.
Ze względu na ryzyko zatrucia się przez ciężarną Listerią monocytogenes, Toksoplasmą gondii bądź Salmonellą, w jej diecie nie powinno znajdować się surowe mięso i jajka[1]. Zatem tatar, szynka parmeńska i mocno krwiste steki muszą zaczekać do rozwiązania! Wspomniane bakterie nie stanowią bezpośredniego zagrożenia dla życia matki, ale mogą być śmiertelnie niebezpieczne dla kształtującego się płodu – nie warto ryzykować.
Jesteś miłośniczką sushi? Niestety, surowe ryby i owoce morza to produkty zakazane w ciąży ze względu na ryzyko zanieczyszczenia kilkoma gatunkami pasożytów[2], np. przywrą czy tasiemcem.
Dlaczego na liście produktów zakazanych w ciąży znalazła się wątróbka, skoro dostarcza bardzo dużych ilości witaminy A w postaci retinolu (nawet 22000 mcg w 100 g produktu), a maksymalna dawka tej witaminy, którą ciężarna może spożywać bez obaw, to 3000 mcg dziennie? Okazuje się, że spożywanie jej w większych ilościach (niż wskazane w dozwolonym limicie) może powodować poważne wady rozwojowe płodu, a nawet utratę ciąży[3].
Twarde margaryny, wyroby cukiernicze, chipsy, dania typu fast-food, zupy w proszku, chipsy – te i inne źródła izomerów trans zaburzają metabolizm, zwiększają oporność na insulinę sprzyjając cukrzycy, a podczas ciąży mogą zaburzać rozwój płodu. Dlatego ciężarna powinna ograniczać spożycie wymienionych produktów do minimum. Ponadto, taka wysoko przetworzona żywność zawiera dużo konserwantów, barwników, sztucznych aromatów, których spożywania nie zaleca się nie tylko w ciąży.
Według powszechnej opinii produkty zakazane w ciąży to także sery pleśniowe. Jednak nie do końca jest to prawda! Zagrożeniem jest bakteria Listeria monocytogenes, która może być obecna w serach, ale jedynie tych, które wyprodukowane są z mleka niepasteryzowanego. W Polsce, produkcja takich serów jest zakazana, a proces pasteryzacji skutecznie usuwa niebezpieczną bakterię z jedzenia.
Zmiana, jaka na pewno powinna nastąpić w stylu życia kobiety ciężarnej wiąże się z unikaniem szkodliwych dla zdrowia substancji. Z całą pewnością przyszła mama nie może stosować jakichkolwiek leków bez konsultacji z lekarzem. Ponadto na czele listy produktów zakazanych w ciąży są narkotyki, alkohol i wyroby tytoniowe[4]. Ciężarna nie tylko nie powinna palić, ale również przebywać w zadymionym pomieszczeniu.
[1] https://1000dni.pl/ciaza-i-porod/dieta-w-ciazy-jakich-produktow-powinnas-unikac
[2] Poradnik żywienia dla kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2014
[3] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/lista/62643,produkty-niewskazane-w-czasie-ciazy
[4] W. Charkiewicz, Ocena sposobu żywienia kobiet z poronieniem samoistnym. Probl Hig Epidemiol, 2011.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.