Opublikowany przez: Kasia P. 2014-10-22 16:07:56
MIT: Aby zapobiec niedoborom jodu w okresie ciąży wystarczy spożywać sól jodowaną
Jod wraz z kwasem DHA, witaminą D, kwasem foliowym i żelazem tworzy grupę 5 składników (tzw. BIG FIVE) niezbędnych dla prawidłowego przebiegu ciąży i zdrowego rozwoju malucha. Jego zadaniem jest regulacja pracy hormonów tarczycy. Zbyt mała ilość jodu w diecie przyszłej mamy wpływ negatywnie na rozwój układu nerwowego płodu oraz zwiększa ryzyko wystąpienia przedwczesnego porodu.
Niedobory jodu u osób zamieszkujących regiony położone z dala od morza są zjawiskiem powszechnym, dlatego w Polsce i wielu innych krajach na świecie wprowadzono obligatoryjny nakaz jodowania soli kuchennej. Dzięki temu popularna przyprawa stała się jednym ze źródeł tego cennego pierwiastka w pożywieniu. Przyszłe mamy powinny jednak pamiętać, aby spożywać sól z umiarem! Jej niezrównoważona ilość w diecie może doprowadzić do uszkodzenia nerek płodu i zwiększyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego u dziecka. Ponadto sól zatrzymuje wodę w organizmie, powodując, iż uciążliwe w okresie ciąży obrzęki jeszcze bardziej dokuczają przyszłym mamom.
Ilość spożywanego jodu w diecie jest trudna do oszacowania – zwykle nie pamiętamy kiedy i ile produktów zawierających dany składnik zjedliśmy. Z tego względu przyszłym mamom zaleca się dodatkową suplementację tego mikroelementu. Eksperci zgodnie twierdzą, iż przyjmowanie 150 µg jodu na dobę ma korzystny wpływ na rozwój neuropsychologiczny dzieci. |
Źródłem jodu w diecie jest nie tylko sól jodowana, ale również jajka, nabiał oraz ryby morskie. Obecne spożycie nabiału w Polsce pokrywa jedynie 37% naszego dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Na naszym stole rzadziej niż mleko i jego przetwory lądują ryby. Ponadto spożywanie niektórych gatunków ryb, takich jak tuńczyk, dorsz, okoń czy ryba maślana jest odradzane kobietom w ciąży ze względu na ryzyko zanieczyszczenia szkodliwymi substancjami. Warto uzupełniać niedobór jodu sięgając po suplementy.
MIT: Jeśli jesteś w ciąży, powinnaś zrezygnować z diety wegetariańskiej i zacząć jeść mięso
Przyszłe mamy wegetarianki stają przed dylematem – chciałyby jeść zgodnie ze swoimi etycznymi zasadami, ale pragną też, aby ich dzieci były zdrowe i prawidłowo się rozwijały. Często pytają, czy ich styl odżywiania nie zaszkodzi dziecku.
Kobiety, które nie jedzą mięsa w ciąży powinny przyjmować kluczowe składniki odżywcze - kwas DHA, jod, kwas foliowy, witaminę D, w ilości rekomendowanej dla mam nie-wegetarianek. W ich przypadku wzrasta jednak zapotrzebowanie na żelazo, dlatego lekarz może zalecić dodatkową suplementację. |
Według Amerykańskiego Towarzystwa Dietetycznego dieta wegetariańska może spełniać zapotrzebowanie kobiet w ciąży na kluczowe składniki odżywcze i być korzystna dla zdrowia mamy i jej dziecka. Należy ją jednak dobrze zaplanować. Instytut Matki i Dziecka zaleca, aby kontrolował ją zarówno lekarz, jak i dietetyk. Mama wegetarianka powinna pamiętać również o regularnych badaniach laboratoryjnych.
tak, odżywianie |
|
0,0% |
podejście do życia |
|
50,0% |
zaczęłam bardziej o siebie dbać |
|
50,0% |
nic nie zmieniłam w swoim życiu |
|
0,0% |
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.