Opublikowany przez: Kasia P. 2014-10-22 16:07:56
MIT: Jedz codziennie wątróbkę – jest bogata w kwas foliowy
Do niedawna sądzono, że wątróbka jest dobrym źródłem cennych składników odżywczych, ważnych z punktu widzenia zdrowego rozwoju dziecka. Przyszłym mamom zalecano jej spożywanie ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego, żelaza i witaminy A.
Witamina A występuje w warzywach i owocach w postaci bezpiecznego dla zdrowia przyszłej mamy i jej dziecka beta-karotenu.
Aby pokryć zapotrzebowanie na witaminę A wystarczy jeść codziennie dwie marchewki. |
Obecnie kobietom w ciąży odradza się jedzenie wątróbki w dużych ilościach, ponieważ narząd ten metabolizuje toksyny. Wysokie stężenie szkodliwych substancji obecnych w wątrobie zwierząt może zaszkodzić zdrowiu mamy i jej dziecka. Ponadto przedawkowanie obecnej w wątróbce witaminy A zwiększa ryzyko wystąpienia wad rozwojowych płodu.
MIT: Ryby są najlepszym i bezpiecznym źródłem kwasu DHA dla przyszłej mamy
Kwas DHA należący do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 to jeden ze składników, których nie powinno zabraknąć w organizmie przyszłej mamy. DHA odpowiada za prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu – stanowi materiał budulcowy mózgu i siatkówki oka. Jest również składnikiem budującym naturalną odporność dziecka.
Ryby to bez wątpienia najbardziej znane źródło kwasu DHA. Niestety w wyniku zanieczyszczenia środowiska, mięso niektórych gatunków ryb morskich może zawierać niebezpieczne dla zdrowego rozwoju płodu toksyny i metale ciężkie m.in. rtęć.
Zgodnie z rekomendacjami Instytutu Matki i Dziecka, przyszła mama powinna szczególnie zwrócić uwagę na rodzaj i sposób podania spożywanych ryb, w tym:
ü Ze względu na zawartość szkodliwych substancji ograniczyć spożywanie ryb morskich do dwóch porcji tygodniowo (porcja=100 g).
ü Unikać kupowania ryb wędzonych lub wysoko przetworzonych.
ü Całkowicie wyeliminować z diety surowe ryby i owoce morza (sushi, ostrygi), ponieważ mogą być źródłem groźnych bakterii chorobotwórczych i pasożytów.
ü Wstrzymać się od spożywania niektórych gatunków ryb morskich szczególnie zanieczyszczonych rtęcią, m.in. marlina, miecznika, rekina, tuńczyka, ryby maślanej, okonia, węgorza, płoci i dorsza.
DHA z alg jest ważnym składnikiem o działaniu przeciwzapalnym. Badania pokazały, iż suplementacja kwasem DHA zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu o ponad 85%. |
Alternatywnym i w opinii ekspertów bezpiecznym źródłem DHA są algi morskie rodzaju Schizochytrium sp. Hodowane w kontrolowanych warunkach algi są wolne od zanieczyszczeń i bezpieczne dla zdrowia mamy i dziecka.
tak, odżywianie |
|
0,0% |
podejście do życia |
|
50,0% |
zaczęłam bardziej o siebie dbać |
|
50,0% |
nic nie zmieniłam w swoim życiu |
|
0,0% |
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.