Opublikowany przez: Familiepl 2021-03-25 10:29:48
Autor zdjęcia/źródło: Photo by Robin Stickel on Unsplash
2 kwietnia wchodzi w życie nowa regulacja Komisji Europejskiej dotycząca zawartości tłuszczów trans w produktach spożywczych - według nowego Rozporządzenia nr 2019/649 ich zawartość w produktach detalicznych może wynosić najwyżej 2 procent. W ten sposób z półek sklepowych może zniknąć wiele lubianych, aczkolwiek niezdrowych produktów.
Już w kwietniu na sklepowych półkach nie powinny się pojawiać produkty, które zawierają duże ilości tłuszczów trans, innych niż te pochodzenia zwierzęcego. Tłuszcze te są niemal masowo używane podczas produkcji żywności, ponieważ polepszają smak i działają na żywność konserwująco.
Jednakże ich wyjątkowo niezdrowy wpływ na zdrowie człowieka znacznie przewyższa walory produkcyjne. Dlatego też zgodnie z zaleceniami WHO Komisja Europejska postanowiła, iż produkty z dużą zawartością tłuszczów trans wkrótce powinny zniknąć ze sprzedaży detalicznej. Nie będzie to dotyczyło produktów odzwierzęcych – jak mięso, czy mleko – w których występują one w naturalnej postaci.
Gdzie możemy znaleźć tłuszcze trans? Są one obecne w wielu lubianych produktach, jak na przykład: fast foody, przetworzona żywność, utwardzone tłuszcze, czy chociażby pączki, ciastka, chipsy i batoniki.
Szkodliwe działanie tłuszczów trans może powodować między innymi miażdżycę naczyń krwionośnych, czy też podwyższony poziom złego cholesterolu. Wiąże się z nimi również powstawanie cukrzycy typu 2 i niektórych chorób układu nerwowego.
CZYTAJ TEŻ >> Co jeść, aby skrócić czas choroby? Radzi DIETETYK
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.