W menu na przyjecie urodzinowe dla dzieci powinno znaleźć się coś na ciepło i na zimno, owoce, potrawy słodkie oraz zimne napoje. Pamiętaj, że dania powinny być niewielkie, lekkie,...
bilansowane żywienie dzieci w wieku przedszkolnym gwarantuje nie tylko zdrowie fizyczne, ale także stanowi ważny wyznacznik prawidłowego rozwoju emocjonalnego i intelektualnego dziecka. Sprawia,...
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! Najwyższy czas zastanowić się nad tym, co chcielibyśmy przygotować na świąteczny stół. Podstawą...
Układ krwionośny działa sprawnie tylko wtedy, gdy nogi pracują, czyli gdy chodzimy, jedziemy na rowerze, biegamy. Jeśli długo się nie ruszamy, w żyłach znacznie zwiększa się ciśnienie, które...
Każde dziecko wie, że domowe konfitury, zwłaszcza te świeże wykonane latem, smakują pysznie. Malucha nie trzeba długo zachęcać do słodkiej konfitury z truskawek. Czy konfitury z malin są równie popularne? Zdecydowanie większość z nas preferuje tańsze truskawki, ale może warto także spróbować...
Doskonale łagodzi kaszel i zabija bakterie. Pomaga w leczeniu kataru, czy zapaleniu oskrzeli. Zwalczy też chrypkę, która może się nam przytrafić nawet latem, kiedy używamy klimatyzacji w naszych domach i samochodach. Zawiera...
Przechowywanie
Skóra naszych pociech nie jest jeszcze w pełni dojrzała a tym samym jest o wiele cieńsza. Słońce może więc być niebezpieczne, szczególnie dla najmłodszych, ale nie musi tak być jeśli w trakcie upałów będziemy trzymać się kilku ważnych zasad, to czeka...
W końcu każdy z nich chce dla swojego dziecka jak najlepiej i już od tej pierwszej, cudownej wiadomości od lekarza: „gratuluję, jest pani w ciąży!” obiecuje sobie, jak bardzo jego dziecko będzie szczęśliwe. I zaczyna się rozpisanie w głowie idealnego planu:...
Najczęściej w sklepie sięgamy po mąkę tortową (typ 450), lub mąkę pszenną (typ 500). Mąkę tortową stosuję do ciast, a pszenną (typ 500) do klusek naleśników czy zasmażki.
Domowe pieczywo o wiele łatwiej teraz jest zrobić, wyrobić i upiec niż bywało to kiedyś. Są gotowe mieszanki, wystarczy dodać wody, drożdży i upiec ale może warto zrobić chleb od podstaw i samodzielnie dobrać składniki. Taką propozycję...
W Polsce święta skupiają się wokół stołu. Oczywiście są osoby, które oprócz smakowania różnych potraw, ciast i ciasteczek, starają się także troszkę poruszać i dotlenić, ale… jeśli pogoda...
Pomidor zwyczajny (Lycopersicon esculentum Mill.) – to roślina należąca do rodziny psiankowatych . Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej, a do Europy trafiła po odkryciu Ameryki przez znanego podróżnika i żeglarza – Krzysztofa Kolumba. Natomiast na polskich...
Czynniki atmosferyczne sprzyjające meteoropatii Uważa się, że prawie...
W wielu potrawach ocet jabłkowy używany jest jako dodatek do sałatek i dań mięsnych. Przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i syntezę enzymów trawiennych, usuwa złogi i pomaga rozszczepiać tłuszcze, a w rezultacie przyczynia się do obniżenia wagi. Ocet pomaga...
PIELĘGNACJAW tym okresie może wypływać z brodawek siara, dlatego zwróć na to uwagę i dbaj o stan higieniczny piersi. Na rozciągniętą skórę brzucha możesz stosować kremy lub balsamy ale nie mogą one zawierać...
Latem stragany uginają się pod ciężarem świeżych warzyw i owoców, przebogatych w te witaminy i minerały, które szczególnie wzmacniają organizm i mobilizują jego układ odpornościowy. Zimą zaś, gdy naprawdę potrzebujemy ochrony i wzmocnienia, nasza dieta jest przeważnie mało urozmaicona...
domowe sposoby leczenia Kto zna i stosował sok/nalewkę z ŻYWORÓDKI? Ja właśnie zrobiłam taką naleweczkę. Tylko nie pije się tego kieliszkami ale po łyżce lub kropelki. W internecie dużo stron o uprawie i stosowaniu. podaję jedną :