Domowy majonez zdecydowanie wzbogaci smak potrawy. Sprawdzi się zwłaszcza w przypadku tych serwowanych na zimno – czyli kanapek, sałatek, czy dipów. Zrobiony w domu nie będzie zawierał szkodliwych dodatków, barwników i konserwantów. Jak zrobić domowy majonez, który będzie puszysty i lekki? Mamy naprawdę...
Majonez jest tradycyjnym dodatkiem do sałatek, sosów czy kanapek. Często pojawia się w przepisach na Wielkanoc. Mimo sporej kaloryczności (łyżka majonezu zawiera około 80 kcl), ma również sporo wartości odżywczych. Majonez zawiera między innymi fosfor, witaminę E...
Dlaczego lubimy kisiele? Kisiele mają przyjemną, aksamitną konsystencję, pyszny owocowy smak i szybko się je przygotowuje - to atuty tego prostego deseru. Gotowy kisiel owocowy wystarczy zalać wrzątkiem i wymieszać przez około 1 minutę. Taki kisiel spożywa się od razu po przygotowaniu. Ilość...
Deser Piękna Helena pierwszy raz został podany w 1865 r. w Paryżu, a jego nazwa wywodzi się od tytułu operetki Jacques’a Offenbacha. Deser smakuje tak obłędnie, że szybko stał się klasykiem i na stałe wszedł do menu w wielu restauracjach. Sezon na gruszki...
Myśląc o bezie doskonałej, masz na myśli białe, bardzo wysokie, delikatne ciastko, z wierzchu chrupiące, ale z delikatną, lekko ciągnącą pianką w środku? Robiłaś ją wiele razy, ale za każdym razem wychodzi inaczej, jest kompletnie nieprzewidywalna? Co może być...
Sposobów gotowania botwiny jest wiele. My proponujemy przygotować ją wyłącznie na warzywach, jedynie z dodatkiem jajek i śmietany. Niektórzy jako bazę do botwinki przygotowują wywar mięsny (nawet na wędzonce). Jest to opcja na chłodne dni, kiedy wiosenna...
Twoje paznokcie po zdjęciu hybrydy są cienkie, słabe, łamią się i rozdwajają? Nie maskuj ich kolejną warstwą lakieru, ale postaw na intensywną regenerację. Do regeneracji paznokci po hybrydzie możesz zastosować naturalne i domowe sposoby, które odżywią i odbudują zniszczoną...
Twój maluch jest alergikiem i nie wiesz jaki tort możesz mu przygotować na urodziny? Ten przepis na tort bez mleka i glutenu sprawdzi się idealnie. Biszkopt bezglutenowy w smaku jest nie do odróżnienia od zwykłego biszkoptu pieczonego na mące glutenowej. Natomiast krem...
Makaron smakuje wszystkim, niezależnie od wieku, i można go połączyć z praktycznie każdym dodatkiem. To sprawia, że możemy go jeść na okrągło, cały rok, niezależnie od pogody za oknem i to w wielu wersjach – my proponujemy na zimno i na ciepło! Gwarantujemy, że za każdym razem będzie smakował tak...
Truskawki, banany, maliny, czereśnie tak można wymieniać w nieskończoność. Wiosna i lato obfitują w całe mnóstwo owocowych smaków, które są nie tylko pyszne i kusząco pachnące, ale też bardzo zdrowe. Tę właściwość owoców możesz wykorzystać zjadając je lub robiąc z nich...
W piątek mięs się nie je – mówi tradycja, a jak jest w praktyce? Często mamy wielkie chęci na postne dania na piątek, ale… Pojawia się „ale” związane z brakiem pomysłów na właściwe danie. Dlatego właśnie mam dla Was listę przepisów prosto od babci. Znajdują się na niej...
Święta Bożego Narodzenia, a zwłaszcza Wigilia to najczesciej dni spedzane w sposób tradycyjjny w domu z rodziną. Co roku przygotowujemy te same świąteczne potrawy. I słusznie , bo większpość z nich przygotowujemy tylko raz do roku. Mimo...
Kurkuma, to kłącze ostryżu przypominające swoim wyglądem imbir, a jego substancją bioaktywną, nadającą charakterystyczny żółty kolor jest kurkumina. Wyciąg z niej jest naturalnym środkiem o działaniu przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i przeciwwirusowym,...
Przebarwienia na twarzy to głównie problem kobiet, chociaż u mężczyzn też się zdarzają, zwłaszcza te po trądziku. Przebarwienia powstają na skutek nierównomiernego rozkładania się barwnika skóry (melaniny), który w większej ilości gromadzi się na danym obszarze tworząc...
Pory skóry to mikroskopijne ujścia gruczołów łojowych, dzięki nim skóra oddycha, biorą one również udział w termoregulacji ciała. Zwykle są raczej niewidoczne, ale u niektórych osób zwłaszcza posiadających cerę tłustą i mieszaną uwidaczniają się rozszerzone pory. Powoduje...
Wraz z wiosną chce nam się więcej: aktywności fizycznej, wycieczek, a także nowego, świeżego i soczystego jedzenia. Nasze żołądki uwielbiają witać się z wiosną, a pierwsze nowalijki wiosenne doskonale nadają się do tego by dietę wzbogacić zarówno kolorami,...
Każda mama potrafi jednym tchem wymienić kilka największych bolączek macierzyństwa. Ale czy one się tym przejmują? Nawet, jeśli będą to nieprzespane noce, to uśmiech malucha rekompensuje każdą najgorszą noc, a jeśli będzie to dieta z konieczności, to mamy widzą pozytywne efekty braku czasu na jedzenie....
Nadaje się ona wspaniale do rozmaitych sałatek. Jest bardzo delikatna, krucha i ma słodkawy posmak. Dobrze się przechowuje i nie traci swych wartości odżywczych. Oprócz tego, że dostarcza podstawowych dawek witamin, poprawia trawienie, zapobiega zaparciom i wpływa korzystnie...
Stosowanie kiełków ma wielowiekową tradycję. Chińczycy wykorzystywali je w celach medycznych, natomiast Aztecy wypiekali z nich chleb. W czasach dzisiejszych kiełki rzodkiewki stanowią cenne uzupełnienie naszej diety i chronią nas przed wieloma cywilizacyjnymi chorobami. Jedz kiełki rzodkiewki Szczególnie...
W przypadku plam z czerwonego wina możesz je usunąć wieloma sposobami. Jest ich na tyle dużo, że z pewnością, któryś z nich wybierzesz. Jednak, zanim zabierzesz się do któregoś z przedstawionych przez nas sposobów, upewnij się, że poplamiona tkanina dobrze zniesie konkretny...