Doskonałe postne dania na piątek – ryby! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Doskonałe postne dania na piątek – ryby!

Doskonałe postne dania na piątek – ryby!

Autor zdjęcia/źródło: unsplash

To wcale nie takie trudne aby zdecydować się na postne dania na piątek. Ryby na przykład są w tej kwestii doskonałym rozwiązaniem. Jak zwykle mam dla Was listę smakowitych przepisów!

W piątek mięs się nie je – mówi tradycja, a jak jest w praktyce? Często mamy wielkie chęci na postne dania na piątek, ale… Pojawia się „ale” związane z brakiem pomysłów na właściwe danie. Dlatego właśnie mam dla Was listę przepisów prosto od babci. Znajdują się na niej zarówno propozycje sprawdzone i mocno tradycyjne, jak i całkiem nowoczesne i zaskakujące. Miłego gotowania!

Postne dania na piątek – ryby

PIECZONY ŁOSOŚ NA KOLOROWO

Składniki:

  • 800g filetów z łososia
  • pomidorki koktajlowe
  • 1 por
  • oliwa z oliwek, masło
  • koperek
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Pokroić filety na 4 porcje i odciąć z nich skórę. Doprawić solą i pieprzem do smaku, a następnie posmarować sokiem z cytryny i oliwą. Tak zamarynowana ryba powinna postać minimum godzinę. Nagrzać piekarnik do 220 stopni C. Umytego pora pokroić na 2 cm kawałki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Skropić oliwą i doprawić solą i pieprzem. Na tak przygotowanych porach położyć łososia i posypać do koperkiem. Położyć na filety odrobinę masła. Na wierzch położyć pomidorki. Piec 15 minut.

RYBA W ZIELENI

Składniki:

  • 500g filetów np. dorsza
  • 200g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • oliwa

Wykonanie:

Osuszone filety doprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mieszance mąki pszennej z curry Świeży szpinak pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć szpinak na maśle z czosnkiem, dodać śmietankę, przyprawić i zagotować. Opcjonalnie oprószyć mąką ziemniaczaną, wymieszać i odstawić. W międzyczasie smażyć filety na oliwie po obu stronach. Potem obłożyć rybę szpinakiem i razem podgrzewać na patelni.

KARP NIESPODZIANKA

Składniki:

  • 850g oczyszczonych filetów z karpia
  • 300g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 200g śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka pszenna, masło

Wykonanie:

Na dobę przed gotowaniem karpia pokroić na cztery porcje, doprawić solą i pieprzem oraz obtoczyć w mące pszennej. Następnie pokrojoną na krążki cebulą otoczyć ułożonego w szklanym (zamykanym) naczyniu i odstawić do lodówki. Następnego dnia wyjąć karpia i smażyć z każdej strony na maśle na patelni. Obsmażone filety układać w naczyniu. W międzyczasie pokroić na plasterki pieczarki. Drugą cebulę drobno posiekać, a następnie zeszklić. Dodać do cebuli pieczarki i smażyć przez ok. 7 minut, doprawić solą i pieprzem. W naczyniu ułożyć warstwy: karp, cebula i pieczarki, następnie rodzynki i piec przez ok. 20 minut w temperaturze 160 stopni C. Na kilka minut przed końcem pieczenia wyłożyć na wierzch śmietanę. Po pieczeniu podawać posypane danie pietruszką.

RYBNE PULPECIKI

Składniki:

  • 500g filetu np. z dorsza
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 350 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • masło, oliwa
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • koperek, natka pietruszki, oregano, bazylia (świeże lub w proszku)

Wykonanie:

Rybę pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i curry i włożyć do melaksera lub rozdrabniacza. Dodać bułkę tartą, jajko, łyżkę masła i zioła. Zmiksować. Formować małe pulpeciki i smażyć z każdej strony na złoty kolor na patelni z uprzednio podsmażonym czosnkiem. Dodać passatę, doprawić raz jeszcze i gotować bez mieszania ok. 7 minut.

SZYBKA ZAPIEKANKA RYBNA

Składniki:

  • 150g makaronu penne
  • 100g szpinaku
  • 100g wędzonego łososia
  • 150g pomidorków koktajlowych
  • 50g tartej mozzarelli i gorgonzoli
  • 60 ml śmietanki kremowej 30%
  • sól, pieprz, ostra papryka, bazylia do smaku

Wykonanie:

Ugotować makaron. W międzyczasie pokroić drobno świeży szpinak i trzymać w garnku na ogniu aż zmięknie, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Do garnka wlać śmietankę, startą mozzarelle i gorgonzolę i czekać aż się rozpuszczą. Polać masą serową makaron ze szpinakiem. Doprawić papryką. Położyć na wierzch łososia wędzonego i lekko wcisnąć go w makaron. Ostatnia warstwa to pomidorki koktajlowe. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez ok. 15 minut. Udekorować bazylią.

ZOBACZ TAKŻE:

Dekoracje na Wielkanoc – symbole w nowoczesnym wydaniu >>