Przebarwienia, zwłaszcza w sezonie letnim, to zmora wielu kobiet. Powstają w wyniku nagromadzenia zbyt dużej ilości melaniny – barwnika skóry. Tak intensywna produkcja melaniny zachodzi w wyniku dużego nasłonecznienia, ale także w przypadku zaburzeń i zmian hormonalnych, antykoncepcji czy właśnie...
Wydawałoby się, że wszystkie produkty na sklepowych półkach powinny być zdrowe, no bo przecież zostały dopuszczone do sprzedaży, więc świadczy to o tym, że wszystko jest z nimi w porządku. Niestety rzeczywistość jest trochę inna. Wiele produktów spożywczych zawiera w swoim...
Wiemy także jak trudno jest wybrać ciasta, które będą nie tylko smaczne, ale również odpowiednie dla najmłodszych. Biorąc pod uwagę ich potrzeby szukaliśmy przepisów najbardziej odpowiednich...
Zestresowana? Nic dziwnego święta to nie tylko przyjemności, lecz także, a może przede wszystkim, mnóstwo pracy w kuchni. Czy w tym roku uda Ci się przekonać rodzinę do pomocy? To najlepsze rozwiązanie, kiedy ma się wokół siebie nawet najmniejszych pomocników. Jeśli jednak...
Utrwalona we wspomnieniach z dzieciństwa jako parzący chwast, powodujący swędzące bąble pokrzywa nie kojarzy nam się zbyt dobrze. Okazuje się jednak, że ma ona wiele właściwości leczniczych, które warto wykorzystać w domowym lecznictwie. Zawiera ona, witaminy C, K, B2 i B5, beta-karoten, histaminę,...
Sałatki na Wielkanoc to podstawa świątecznego stołu. Sięgamy po nie ze smakiem nie raz, nie dwa. Najważniejsze, że są lekkie i stanowią doskonałe urozmaicenie wśród wielkanocnych potraw. Dobra sałatka, jak te na które dzielę się przepisami, znika w mgnieniu oka. Sprawdzone,...
Przebarwienia pojawiają się wówczas, kiedy melanocyty – komórki barwnikowe w skórze – nie funkcjonują prawidłowo. Przebarwienia na twarzy mogą powstać w wyniku działania promieni UV, hormonów, leków, czy tez niektórych ziół (np. dziurawca). Zadziorne piegi mogą dodać uroku, ale zbyt wiele przebarwień...
Napoje energetyczne zawierają dużą ilość kofeiny, a dodatkowo również tauryny i konserwantów, które w większych dawkach powodują przyspieszenie pracy serca, drżenie rąk i skurcze mięśni....
Uwielbiam jeść, a jeszcze bardziej gotować, a jeszcze najbardziej to widzieć jak moje łakomczuchy...
Czapki i rękawiczki rzucamy w kąt odkrywając włosy i dłonie. Upewnij się, że są one właściwie zadbane, a jeśli nie to wypróbuj nasze sprawdzone sposoby. Pielęgnacja i uroda na wiosnę doda ci pewności siebie i wprawi w...
Sałatki dodadzą uroku, lekkości i wiosennej świeżości naszym ucztom Wielkanocnym. W przeciwieństwie do świąt Bożego Narodzenia, w Wielkanoc nie obowiązuje post, przyrządzić więc możemy różnorodne...
Nadwaga jest już chorobą naszych czasów. Coraz więcej, nie tylko osób dorosłych, ale także dzieci „nosi z sobą” nadmiar kilogramów. Najśmieszniejszy jest jednak fakt, że my wszyscy dokładnie wiemy, z czego...
W większości polskich domów potrawy pojawiające się na wigilijnym stole są co roku takie same. Przestrzegamy tradycji i słusznie. Jednak czasem marzy nam się jakaś odmiana, która wcale nie musi oznaczać łamania zwyczajów. Jak przygotować krpia na Wigilię by jego smak zaskozył? Najczęściej...
Na co się zdecydujemy? Które z nich wybrać na sylwestrowy bal? Przekąski na Sylwestra powinny być przede wszystkim łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ma być smacznie ale nie za obficie, bo to czas na zabawę. Gdy zaprosiliśmy gości na domówkę,...
W wigilijny wieczór na żadnym stole nie zabraknie tej ryby. Śledź jest bowiem najpopularniejszą rybą, którą można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Może być podany na słono i słodko, z...
W tym roku sezon na truskawki rozpoczął się wcześniej niż zwykle i już teraz możemy kupić polskie owoce. Niestety obecnie panująca susza może sprawić, że nie będziemy się nimi cieszyć zbyt długo, dlatego warto wykorzystać ten czas i przygotować dania z truskawkami dla...
W lipcu będziemy czerpać z natury to co najlepsze i to co mamy pod ręką. Dojrzałe i soczyste maliny możemy przynosić do domu w tonach, ponieważ doskonale sprawdzą się w domowych konfiturach, kompotach i sokach, ale dla nas najważniejszy będzie oczywiście syrop, który można...
Truskawki to dobre źródło witaminy C . 100 g truskawek zawiera 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę), A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem, które wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Znajdujący...
W czasie Wigilii Bożego Narodzenia najważniejsza jest kolacja, podczas której zbiera się cała rodzina, aby podzielić się opłatkiem i zjeść pyszne potrawy...
cytryna Dostałam skrzyneczkę świeżych cytryn, prosto z Hiszpanii. Jakieś pomysły jak je przetworzyć, żeby się nie zmarnowały?,cytryna cytrynówka:),cytryna Cytryny marynowane w soli morskiej. Wyszorowane cytryny pokroić na ćwiartki ale nie do końca. Rozchylić...