Opublikowany przez: apis74 2013-04-02 20:51:22
Nadwaga jest już chorobą naszych czasów. Coraz więcej, nie tylko osób dorosłych, ale także dzieci „nosi z sobą” nadmiar kilogramów. Najśmieszniejszy jest jednak fakt, że my wszyscy dokładnie wiemy, z czego powinny składać się nasze posiłki, aby były zdrowe i mniej kaloryczne, a zarazem zawierały dużą ilość witamin i mikroelementów. Wiemy, że gazowane napoje, słodycze, oraz brak ruchu są zabójcze dla naszego zdrowia i sylwetki.
Dlaczego więc tyjemy? Z lenistwa? Z upodobania do szybkich i niezdrowych potraw? Z szybkiego spożywania byle jakiego jedzenia?
Na te pytania powinna sobie odpowiedzieć każda osoba, która walczy z nadmiarem kilogramów. Bo przecież nikt nie zna nas lepiej, niż… my sami.
Oblicz swoje BMI! |
Zbliżająca się wiosna to z pewnością okres, w którym możemy powalczyć z nadwagą. Długie spacery, jazda na rowerze czy nornic walking są dobrymi sposobami na dotlenienie organizmu i spalenie sporej ilości kalorii.
Również przejście na lekko strawną dietę, której głównymi składnikami będą sałatki, pomoże zmienić nasze nawyki żywieniowe, polepszyć trawienie i dostarczyć organizmowi witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego układu trawiennego.
Począwszy od wiosny, półki sklepowe uginają się świeżych warzyw i owoców, które możemy wykorzystać na przygotowanie prostych, smacznych, a przede wszystkim zdrowych i niskokalorycznych sałatek. Taką sałatką warto zastąpić tradycyjną kolację, aby rano obudzić się lżejszym i zdrowszym... a może także szczęśliwszym człowiekiem!
A jakie sałatki warto zrobić na kolację? Poniżej zamieszczam kilka sprawdzonych (i pysznych) przepisów.
SAŁATKA Z OGÓRKÓW
1 surowy ogórek
1 pęczek rzodkiewek
15 dag twarożku
15 dag jogurtu
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
natka pietruszki i koperek
kilka kropli soku z cytryny, sól, biały pieprz
Ogórek obrać ze skórki, pokroić w plasterki i ułożyć na 4 talerzykach. Rzodkiewki umyć, 4 pozostawić do dekoracji, resztę zetrzeć na tarce. Twarożek, jogurt, rzodkiewki i oliwę wymieszać. Czosnek wycisnąć przez maszynkę. Dodać do twarożku i wymieszać z pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Twarożek rozłożyć na ogórkach, przybrać pokrojonymi w plasterki rzodkiewkami. Posypać natką pietruszki i koperkiem.
SAŁATKA Z KUKURYDZĄ
1 puszka kukurydzy
4 pomidory
1 sałata
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka octu
1 szczypta cukru
4 łyżki oleju
sól i pieprz
Kukurydzę osączyć. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać. Ocet doprawić solą, pieprzem i cukrem, mieszając dodać olej. Do sosu dodać pokrojone pomidory i szczypiorek, wymieszać. Sałatę wymyć, osuszyć i porwać na kawałki. Sałatę i kukurydzę wymieszać delikatnie z sosem. Rozłożyć na talerzyki i podawać.
SAŁATKA Z KIWI
3 banany
4 owoce kiwi
2 mandarynki (lub mała puszka)
3 pomarańcze
1 mały jogurt naturalny
Wszystkie owoce obieramy ze skórki. Banany kroimy w plasterki, owoce kiwi w pół-plasterki, natomiast mandarynki i pomarańcze w kostkę. Składniki umieszczamy w salaterce i dokładnie mieszamy. Całość polewamy jogurtem i podajemy.
SAŁATKA Z GRAPEFRUITEM
2 duże grapefruity
1 seler
1 puszka tuńczyka w oliwie
1 łyżeczka soku cytrynowego
3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
4 listki sałaty
sól, pieprz, cukier,
Wyszorowane i sparzone grapefruity przecinamy w poprzek na pół, wydrążamy miąższ, który kroimy w kostkę, wyjmując przy okazji pestki. Seler obieramy, kroimy w plastry i wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody – gotujemy, ale nie do miękkości. Wyjmujemy, skrapiamy sokiem cytrynowym, kroimy w kostkę i dodajemy do kostek grapefruitowych. Wyjętego z puszki tuńczyka rozdrabniamy widelcem i dodajemy do grapefruita i selera, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy zieloną pietruszkę i odstawiamy do lodówki. Połówki grapefruitów czyścimy z włóknistych części, wkładamy do środka liść sałaty i nakładamy sałatkę.
Więcej przepisów na pyszne i zdrowe sałatki
Smacznego
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.