We wrześniowej odsłonie konkursu „Przepis miesiąca” tematem przewodnim będzie deser lub danie z użyciem kawy. Wasze kawowe przysmaki wstawiajcie do...
Miód pitny jest tradycyjnym napojem alkoholowym powstałym w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego. Wyrabiany i spożywany od średniowiecza m.in. w Polsce i na Litwie. A od 2008...
Prezentujemy zarówno proste i klasyczne przepisy, jak i nieco szalonych receptur. Naszym pomysłem na upalne dni są lody domowe. Przepis pierwszy uda się nawet dziecku. Kolejne...
Nietuzinkowe wnętrza dające poczucie bezpieczeństwa i sprzyjające relaksacji sprawiają, że ta restauracja jest wyjątkowa. Amatorzy domowego ogniska poczują się...
DZIĘKUJEMY ZA UDZIAŁ W KONKURSIE! ZWYCIĘZCAMI ZOSTAJĄ: karolina25,
Od śniadania do obiadu często długa droga. Często zdecydowanie za długa dla zdrowia oraz dobrego samopoczucia młodego człowieka. Dzieci nie jadające drugich śniadań mają w przyszłości złe nawyki żywieniowe, są osłabione i nie potrafią skupić...
Na nasze wybory żywieniowe wpływa wiele czynników. Podstawowymi kryteriami decydującymi o doborze...
Smakołyki, wykwintne potrawy, pyszne desery, drinki alkoholowe – to nie tylko radość dla podniebienia, ale także kłopot dla wątroby. Bynajmniej nie oznacza to, że masz rezygnować z przyjemności czerpanej ze spożywania ulubionych potraw...
Owoce pigowca cenione są ze względu na wartości przetwórcze i walory smakowe. Robi się z nich aromatyczne przetwory takie jak dżemy, galaretki, powidła, marmolady, kompoty, dodatki do przetworów (np.: z jabłek i aronii)...
Najbardziej...
Powiecie, że znacie już ciastka na patyku, to fakt proponowaliśmy je niedawno do wypróbowania. Teraz mamy specjalnie dla Was kolejną ich odsłonę w wersji pierniczkowej w polewie z białej czekolady.
Nasze mamy testowały Produkty Bonifraterskie®, które działają...
O ile stworzenie zdrowej bazy deseru na ogół nie stwarza trudności, o tyle znalezienie zdrowej posypki często wydaje się niemożliwe. Standardowe posypki dostępne w sklepach wzbogacają słodkości wizualnie, ale nie zdrowotnie ani odżywczo. Na szczęście...
Od wieków wiadomo, że czosnek ma wyjątkowo korzystne działanie na nasze zdrowie. Działa antyseptycznie, wspomaga układ krążenia i funkcje mózgu i układu nerwowego. Niezwykle popularny staje się ostatnio czarny czosnek, znany od wieków w Korei czy Japonii. Czym jest czarny czosnek i jak go...
Przekąski to nie tylko owoce By wspierać zdrowie i układ odpornościowy swoich dzieci, rodzice najchętniej podają swoim pociechom owoce, które stanowią przekąskę między posiłkami. Suszone lub w rozmaitych kształtach i oprawach estetycznych mogą być atrakcyjne dla młodszych dzieci, jednak...
Małe dzieci rozwijają się każdego dnia, a zabawki, kontakt przez dotyk, dźwięk, smak, wpływają na tworzenie nowych połączeń w mózgu. Dlatego wybierając zabawki sensoryczne dla niemowlaka powinniśmy zwrócić uwagę, aby po pierwsze były one bezpieczne, po drugie dostosowane do możliwości...
Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, które jest coraz bardziej popularne w kuchniach na całym świecie. Oprócz swojego delikatnego smaku, cukinia jest także bogata w wartości odżywcze i niesie korzyści zdrowotnych. Od kiedy można dać dziecku cukinię i dlaczego warto ją jeść? Wyjaśniamy. Cukinia:...