Warto jeść wszystkie warzywa i pomidory są tego bardzo dobrym przykładem. Zawierają bardzo ważny przeciwutleniacz, zwany likopenem, który jest zawarty w ich czerwonym barwniku. Likopen zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów oraz opóźnia procesy starzenia. Bardzo ważne jest to, że nie ginie on w czasie obróbki cieplnej, więc jest go tyle samo, a nawet więcej w pomidorach świeżych, co przetworzonych. Pomidory posiadają również duże ilości potasu, co wpływa na prawidłową pracę serca, a dzięki zawartości witaminy C poprawiają odporność. Przedstawiamy przepis na krem z pomidorów!
(Pixabay.com @ Krem z pomidorów)
Jak przygotować dobry krem z pomidorów? Do przygotowania najlepiej użyć świeżych, aromatycznych pomidorów, ale równie dobre będą pomidory z puszki. Oprócz świeżych warzyw, ważne jest prawidłowe doprawienie zupy kremu, do której dodaje się świeżą lub suszoną bazylię, oregano, tymianek, cebulę, czosnek lub sos sojowy. Poza tym krem z pomidorów świetnie komponuje się z takimi dodatkami jak oliwki, pieczona papryka, ciecierzyca, ser mozzarella, ser feta. Zupę miksuje się na gładko, dla nadania jej bardziej kremowej konsystencji warto również przetrzeć ją przez sito. Krem z pomidorów najlepiej smakuje podany z chrupiącą grzanką z bagietki, mini grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Krem z pomidorów
Składniki:
- 500 g dojrzałych pomidorów
- kilka listków bazylii
- 100 ml śmietany
- 750 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 marchew
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- do smaku sól, cukier i świeżo mielony pieprz
- groszek ptysiowy lub grzanki do zupy
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Umyj pomidory, sparz, obierz ze skórki, pokrój na drobno i wrzuć na patelnię. Szalotkę, czosnek, marchew obierz i posiekaj.
- Rozgrzej oliwę w garnku i duś cebulę, czosnek, marchewkę przez około 5 minut.
- Dodaj koncentrat, pomidory, bulion i doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj przez około 15 min.
- Krótko przed końcem gotowania dodaj śmietanę i bazylię, a następnie zmiksuj na gładko. Zupę przecedź przez gęste sitko.
- Na końcu dopraw solą i pieprzem. Dodaj grzanki lub groszek ptysiowy. Podawaj udekorowane bazylią.
SMACZNEGO!