Krem z pomidorów - KLASYKA PRZEPISÓW! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Krem z pomidorów - KLASYKA PRZEPISÓW!

Krem z pomidorów to pyszna zupa, która ma zupełnie inny smak niż pomidorówka na koncentracie. Pomidory zawierają wiele cennych substancji, które zwłaszcza na jesieni są bardzo potrzebne do ochrony organizmu przed infekcjami. Rozgrzewający krem z pomidorów będzie super pomysłem na pyszny obiad.

Warto jeść wszystkie warzywa i pomidory są tego bardzo dobrym przykładem. Zawierają bardzo ważny przeciwutleniacz, zwany likopenem, który jest zawarty w ich czerwonym barwniku. Likopen zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów oraz opóźnia procesy starzenia. Bardzo ważne jest to, że nie ginie on w czasie obróbki cieplnej, więc jest go tyle samo, a nawet więcej w pomidorach świeżych, co przetworzonych. Pomidory posiadają również duże ilości potasu, co wpływa na prawidłową pracę serca, a dzięki zawartości witaminy C poprawiają odporność. Przedstawiamy przepis na krem z pomidorów!

(Pixabay.com @ Krem z pomidorów)

Jak przygotować dobry krem z pomidorów? Do przygotowania najlepiej użyć świeżych, aromatycznych pomidorów, ale równie dobre będą pomidory z puszki. Oprócz świeżych warzyw, ważne jest prawidłowe doprawienie zupy kremu, do której dodaje się świeżą lub suszoną bazylię, oregano, tymianek, cebulę, czosnek lub sos sojowy. Poza tym krem z pomidorów świetnie komponuje się z takimi dodatkami jak oliwki, pieczona papryka, ciecierzyca, ser mozzarella, ser feta. Zupę miksuje się na gładko, dla nadania jej bardziej kremowej konsystencji warto również przetrzeć ją przez sito. Krem z pomidorów najlepiej smakuje podany z chrupiącą grzanką z bagietki, mini grzankami lub groszkiem ptysiowym.


Krem z pomidorów



Składniki:

  • 500 g  dojrzałych pomidorów
  • kilka  listków bazylii
  • 100 ml  śmietany
  • 750 ml  bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 1   marchew
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • 1  ząbek czosnku
  • 1  szalotka
  • do smaku sól, cukier i świeżo mielony pieprz
  • groszek ptysiowy lub grzanki do zupy


Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Umyj pomidory, sparz, obierz ze skórki, pokrój na drobno i wrzuć na patelnię. Szalotkę, czosnek, marchew obierz i posiekaj.
  2. Rozgrzej oliwę w garnku i duś cebulę, czosnek, marchewkę przez około 5 minut.
  3. Dodaj koncentrat, pomidory, bulion i doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj przez około 15 min.
  4. Krótko przed końcem gotowania dodaj śmietanę i bazylię, a następnie zmiksuj na gładko. Zupę przecedź przez gęste sitko.
  5. Na końcu dopraw solą i pieprzem. Dodaj grzanki lub groszek ptysiowy. Podawaj udekorowane bazylią.

SMACZNEGO!