Opublikowany przez: Reklama Familie.pl Redakcja 2010-09-01 11:47:39
Najbardziej ogólny podział kawy tworzy dwie grupy. Pierwszą stanowią kawy naturalne, mielone z ziaren lepszej jakości natomiast druga to kawy rozpuszczalne, powstające na skutek kruszenia ziaren, zaparzania ich a następnie usuwania wody i „wydobywania" ekstraktu. Powstały w ten sposób proszek jest sprzedawany najczęściej w formie granulek, które zaparzamy wodą. Te dwa oddzielne podejścia do produkcji kawy, sprawiają, że przeciętny kawosz może czuć się zagubiony, dlatego śpieszymy z dokładną analizą problemu i wyjaśnieniem różnic. Jeśli ciągle przyjmujesz postawę - „dlaczego miałoby mnie to obchodzić, skoro obie kawy są wytwarzane z ziaren tej samej rośliny a przed podaniem zalewam je gorącą wodą?", koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca.
Pierwszy objaw faworyzacji zwolenników tradycyjnej kawy ma miejsce już na plantacji. To właśnie tutaj, zaraz po wysuszeniu bardziej dojrzałe, zdrowe ziarna są wybierane i przeznaczane do „leżakowania" a później skonsumowania w formie kawy tradycyjnej. Znając jednak prawa rynku, który ciągle pędzi ku większym zyskom i wykorzystaniu każdego surowca w jak największym stopniu, można spodziewać się, że te gorsze, mniej dojrzałe owoce, często zanieczyszczone drobnymi gałązkami także zostaną sprzedane. Niestety - powyższe przypuszczenia są słuszne! Mniej popękane owoce, o jeszcze przyzwoitym kolorze są sprzedawane po niższej cenie i to właśnie tę kawę, najczęściej już zmieloną, możemy kupić w supermarkecie!. Przykre ale prawdziwe.
Czas jednak na pozostałe, jeszcze gorsze ziarenka. Tak, to właśnie z nich powstaje kawa rozpuszczalna, bo poddana odpowiednim procesom zaparzania i odparowywania wody, i tak będzie wyglądać świetnie i nikt nie zauważy jaśniejszych drobinek. Proszek jest idealnie brunatny a smak - cóż, tym też można lekko manipulować w czasie produkcji, jeśli okaże się zbyt kwaśny, nie należy jednak zakładać, że każdy producent posuwa się aż tak daleko.
Zastanawiający jest także fakt, iż pomimo coraz większej świadomości w kwestii zdrowej żywności, wielu ludzi ciągle wybiera sztuczny substytut mając taki sam dostęp do naturalnego produktu. Co ciekawe, badania naukowe wykazały, że kawa instant zawiera nikiel, który jest niezbędny do życia w niewielkich ilościach, ale w nadmiarze może prowadzić do różnych schorzeń, od reakcji alergicznych do rozwoju nowotworów. Dlaczego więc oddalać się od natury w czasach, gdy, jak nigdy wcześniej, tak bardzo staramy się do niej zbliżyć?
Na koniec podajemy jeszcze jeden fakt, który z pewnością zaciekawi kawoszy traktujących „małą czarną" głównie jako środek pobudzenia. Zawartość kofeiny w kawie mielonej (z ziaren) i rozpuszczalnej jest różna i to z przewagą dla tej pierwszej. Dlatego też, parząc mniejszą ilość zmielonych ziarenek możemy czuć się tak samo pobudzeni jak po „bardziej czarnej" kawie instant.
Chcesz otrzymywać na e-mail ciekawe przepisy i artykuły na temat kawy? Zapisz się!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.