Lody truskawkowe, smak lata! Idealne na ciepłe dni, dodadzą ochłody, a co najważniejsze – możemy spokojnie podawać je dzieciom bez wyrzutów sumienia o konserwanty, którymi są nafaszerowane chłodne przysmaki. Przestawiamy Ci sprawdzony przepis na domowe lody truskawkowe!
PRZEPIS NA DOMOWE LODY TRUSKAWKOWE:
Składniki:
- 1 szklanka pełnego mleka,
- 1 szklanka śmietany kremówki,
- 6 żółtek,
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
- 500 g truskawek, odszypułkowanych,
- Świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny,
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
Sposób przyrządzenia:
Truskawki i sok z cytryny zmiksowałam blenderem na puree, odłożyłam. Do garnuszka z grubszym dnem wlałam mleko, kremówkę, pastę waniliową. Gotując na niedużym ogniu doprowadziłam do wrzenia. W międzyczasie w drugim naczyniu utarłam żółtka z cukrem (mikserem), do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Krem z żółtek wlałam do mleka, cały czas mieszając. Podgrzewałam na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta). Natychmiast zdjęłam z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - lody by się zwarzyły. Natychmiast dodałam puree z truskawek i wymieszałam. Przykryłam folią spożywczą, schłodziłam do temperatury lodówkowej.
Smacznego i chłodnego dnia!