Truskawkowy zawrót głowy – domowe lody truskawkowe! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Truskawkowy zawrót głowy – domowe lody truskawkowe!

Z czym Ci się kojarzy smak lata? Z truskawkami! Kto nie lubi truskawek? W towarzystwie bitej śmietany, albo z makaronem i białym serem… Pychota! A co powiesz na domowe lody truskawkowe? Wypróbuj nasz przepis i rozsmakuj się w truskawkowej poezji.

Lody truskawkowe, smak lata! Idealne na ciepłe dni, dodadzą ochłody, a co najważniejsze – możemy spokojnie podawać je dzieciom bez wyrzutów sumienia o konserwanty, którymi są nafaszerowane chłodne przysmaki. Przestawiamy Ci sprawdzony przepis na domowe lody truskawkowe!

PRZEPIS NA DOMOWE LODY TRUSKAWKOWE:

Składniki:

  • 1 szklanka pełnego mleka,
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • 6 żółtek,
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
  • 500 g truskawek, odszypułkowanych,
  • Świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny,
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii

Sposób przyrządzenia:

Truskawki i sok z cytryny zmiksowałam blenderem na puree, odłożyłam. Do garnuszka z grubszym dnem wlałam mleko, kremówkę, pastę waniliową. Gotując na niedużym ogniu doprowadziłam do wrzenia. W międzyczasie w drugim naczyniu utarłam żółtka z cukrem (mikserem), do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Krem z żółtek wlałam do mleka, cały czas mieszając. Podgrzewałam na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta). Natychmiast zdjęłam z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - lody by się zwarzyły. Natychmiast dodałam puree z truskawek i wymieszałam. Przykryłam folią spożywczą, schłodziłam do temperatury lodówkowej.

Smacznego i chłodnego dnia! 


POROZMAWIAJMY NA FORUM>>>