Święta, święta i po świętach. Prawda, że szybko zleciały? W tym roku było mniej przygotowań, jednak mimo to w wielu domach pozostało trochę resztek, na które nie bardzo mamy ochotę. Staramy się ich nie wyrzucać i zastanawiamy się jak im dać “drugie życie”....
Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Jak marynować grzyby? Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Marynowane grzyby mają absolutnie niepowtarzalny smak. Warto je jeść jednak nie tylko ze względu na walory smakowe. Warto bowiem pamiętać, że grzyby zawierają bardzo dużo witamin....
Przygotowania dyni na Halloween nie warto zostawiać na ostatnią chwilę. Dobrze jest odpowiednio wcześnie przygotować ją i zabezpieczyć, aby dynia na Halloween szybko nie zgniła i nie spleśniała. Jak to zrobić? Znaleźliśmy kilka ciekawych sposobów. Dynia na Halloween- jak...
Wybór preparatów pielęgnacyjnych dla noworodków i niemowląt wielu, przyszłym i obecnym, rodzicom niekiedy przysparza problemów. Warto poznać podstawowe informacje, by uniknąć błędów w przyszłości. Ważne jest tu szczególne przestudiowanie składów kosmetyków, rozsądek na zakupach i minimalistyczne podejście. Co...
Katar i problemy z gardłem - czy są ze sobą połączone? Występujące w jamie nosowej i zatokach przynosowych stany zapalne, które potocznie nazywamy katarem, najczęściej dotykają nas w okresach osłabionej odporności. Głównie dotyczy to sezonu jesienno-zimowego oraz wiosny. Pojawia się wtedy...
Opalenizna a dziecko Mamy, które musiały przeżywać swój ostatni trymestr ciąży w okresie letnim, wiedzą, że jest to dla organizmu nie lada wyzwanie. Pojawiają się wówczas obrzęki nóg i stóp, ogólnie osłabienie organizmu i częstsze problemy ze skórą. Kobieta męczy...
Nadmiar lub niedobór konkretnych składników diety prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, co w konsekwencji może przyczynić się do występowania chorób w późniejszym życiu dziecka. W żywieniu kobiety w ciąży istotna jest podaż podstawowych...
Awokado zawojowało nasze stoły i potrawy. Ten owoc o łagodnym smaku i kremowej konsystencji zjadamy pod postacią Guacamole, past do kanapek, a także dodajemy do warzywno-owocowych smoothie. Coraz częściej dowiadujemy się, że...
W tym roku sezon na truskawki rozpoczął się wcześniej niż zwykle i już teraz możemy kupić polskie owoce. Niestety obecnie panująca susza może sprawić, że nie będziemy się nimi cieszyć zbyt długo, dlatego warto wykorzystać ten czas i przygotować dania z truskawkami dla...
Chlebek bananowy tak właściwie ma niewiele wspólnego z chlebem. Jedynie to, że pieczony w keksówce podobnie wygląda. Jednak po ukrojeniu i spróbowaniu ukazuje swoje słodkie i puszyste wnętrze. Oryginalny „banana bread” pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie jest bardzo...
Wiosna jest czasem porządków, także we własnym ciele. Po długiej zimie, kiedy dieta jeszcze nie obfituje w świeże owoce i warzywa, czujemy się ociężali i senni. Dlatego razem z naszymi czytelnikami i dietetykiem postanowiliśmy przeTESTOWAĆ...
Koncepcja programowania żywieniowego zakłada, że niedobór lub nadmiar poszczególnych składników żywieniowych prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, które mają wpływ na występowanie chorób w późniejszym życiu dziecka. Na szczególną uwagę zasługują: kwas foliowy,...
Na każdym wielkanocnym stole królują jajka przygotowywane na różne sposoby. Najbardziej znane i najprostsze są jajka z majonezem, a ich bardziej wyszukana wersja to jajka faszerowane. Farsz do tego typu jajek robi się z żółtek ugotowanych na twardo jaj...
Szparagi oprócz intrygującego kształtu - uchodzą za afrodyzjak, posiadają także walory smakowe i zdrowotne. Zawierają mnóstwo kwasu foliowego, witamin z grupy B, wapń, magnez i potas. Białe i zielone szparagi nieco różnią się smakiem. Podpowiadamy...
Zbliża się Wielkanoc, podczas której na naszych stołach królują jajka w każdej postaci, ale w tej być może jeszcze ich nie znacie. Cloud eggs nazywane również inną wersją jajek sadzonych świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, ale równie dobrze będzie...
Święcenie pokarmów 2020 odbywa się w Wielką Sobotę, która w tym roku wypada 11 kwietnia. Do tego dnia włącznie obowiązują nowe, zaostrzone zalecenia rządu w sprawie epidemii koronawirusa, które mówią, że we mszy świętej może uczestniczyć...
Myśląc o gofrach w wyobraźni czujesz ich słodki zapach i przypominają Ci się wyjazdy nad morze lub wakacyjne festyny, gdzie można zajadać się takimi pysznościami? Nie musisz czekać aż do wakacji, aby cieszyć się tym przysmakiem, bo zrobisz je sama w domu. Mamy dla Ciebie...
Ciastolina cieszy się dużą popularnością wśród dzieci. Maluchy lubią lepić, kleić, ściskać i gnieść różnego rodzaju masy. W ten sposób poznają nowe faktury, kształty, konsystencje. Ciastoliną mogą się bawić już roczne maluszki. Dzięki niej ćwiczą one małą motorykę...
Nadmiar wody w organizmie powoduje ociężałość, złe samopoczucie i niekorzystnie wpływa na wagę. Czasami wystarczy zmiana diety, aby pozbyć się, a przynajmniej zmniejszyć ten kłopot. Przyczyny nadmiaru wody w organizmie: Nadmiar spożytej soli wynikający z diety bogatej w przetworzone...
Domowe napoje izotoniczne dla dzieci to świetny sposób na nawodnienie organizmu i wyrównanie poziomu elektrolitów szczególnie podczas wysiłku lub choroby malca. Poziom elektrolitów stale się zmienia i bardzo łatwo jest go zachwiać szczególnie u dzieci, których organizmy...