Opublikowany przez: Monika C. 2020-12-28 17:21:20
Autor zdjęcia/źródło: Photo by Timothy Muza on Unsplash
Święta, święta i po świętach. Prawda, że szybko zleciały? W tym roku było mniej przygotowań, jednak mimo to w wielu domach pozostało trochę resztek, na które nie bardzo mamy ochotę. Staramy się ich nie wyrzucać i zastanawiamy się jak im dać “drugie życie”. To co się da mrozimy - świetnie nadają się do tego pierogi, makowce, krokiety z kapustą czy bigos. Podpowiadamy więc co zapracowana mama szybko przerobi na nową pyszną, poświąteczną potrawę dla całej rodziny, w duchu “zero waste”. Do, naszym zdaniem, TOP 3 pomysłów na dania z resztek po świętach, większość składników zawsze masz w domu.
Kanapka klubowa jest idealnym pomysłem na wykorzystanie resztek pysznego świątecznego indyka i zieleniny. Do zrobienia club sandwich potrzebne będą:
Pieczywo tostowe
Pieczony indyk
Bekon (opcjonalnie)
Majonez
Avocado (opcjonalnie)
Pomidor
Ogórek
Przygotowanie kanapki klubowej jest bardzo proste. Wystarczą 2 lub 3 tosty. Kromki posmaruj majonezem i układaj warstwy z indyka, chrupiącego bekonu (jeśli masz), sałaty, cieniutkich (miękkich) plasterków ogórka i pomidora. Do klasycznej kanapki klubowej serwuje się frytki, ale myślimy, że w wersji poświątecznej ten dodatek można pominąć.
Quiche to wytrawna odmiana tarty, z wyższymi brzegami. Przygotowuje się ją z kruchego ciasta, bez dodatku cukru, mięsnego farszu oraz masy wypełniającej ze śmietany, jajek, czasem z dodatkiem żółtego sera.
Ciasto przygotowuje się jak na tatrę. Potrzebne są mąka (krupczatka lub razowa, masło, żółtko, sól i odrobina wody - każdy ma swój niezawodny przepis). Ciasto szybko zagniatamy, można w robocie kuchennym i odkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie rozdrabniamy pieczeń, szykujemy dodatki, np. podduszamy paprykę i cebulę oraz przygotowujemy masę wypełniającą z jajek i śmietany (2 jajka, 200 ml śmietany do zup i sosów, szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej). Jeśli do przygotowania quiche używasz boczku, wówczas możesz dodać ementaler lub inny żółty ser o wyrazistym smaku.
Ciasto, po wyjęciu z lodówki, należy szybko rozwałkować i przełożyć do formy, ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć specjalnymi kulkami do pieczenia ciasta lub suchą grubą fasolą.
Gdy ciasto się zrumieni, rozóż równomiernie farsz i zalej masą z jajek i śmietany.
Piecz ok. 30 minut, aż masa się zestali.
Bajaderka, choć pyszna, kupowana w cukierni nie kojarzy się najlepiej. Jest to ciastko, które składa się z tego co nie zostało sprzedane. Domowa bajaderka to jednak coś innego To świadoma kuchnia w stylu “zero waste”. Jeśli więc został Ci świąteczny keks, makowiec, sernik, kruche ciasteczka, piernik, wszystkiego po trochu, ale masz już ich trochę dosyć, mamy pomysł! Zrób domowe bajaderki!
Zblenduj, ale nie na idealnie gładką masę, dowolne ciasta i ciasteczka, dodaj trochę (ok. 2 łyżki) dżemu - zacznij od 1 łyżki, zwłaszcza jeśli bazę bajaderek stanowi wilgotny sernik lub makowiec. Jeśli masa jest zbyt rzadka i się nie skleja, dodaj suchy składnik, np. kruche ciasteczko, pierniczek. Masa powinna dawać się formować w kule, które następnie obtacza się w rozpuszczonej czekoladzie deserowej lub mlecznej, wiórkach kokosowych, milelonych orzechach, kakao. Bajaderek już się ponownie nie piecze, można więc dodać jako spoiwo trochę masła, ale wtedy należy przechowywać je w lodówce.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.